Telia-køb af Telenor Danmark mest sandsynligt

Konsolideringssnakken fortsætter på det danske telemarked og flere banker vurderer, at det mest sandsynlige scenarium vil være, at Teliasonera køber Telenors danske forretning.

Foto: TELIASONERA HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det pressede danske marked for mobiltelefoni, der har hele fire aktører, har længe været genstand for spekulationer om opkøb, så markedet kan konsolideres og priserne øges.

Tidligere i juli godkendte EU-Kommissionen en konsolidering af markedet i Tyskland, og topledelsen i både Telia og Telenor har omtalt konsolidering som en mulighed i Danmark.

En eventuel konsolidering vil dog ikke indebære TDC, men højst sandsynligt ende med et salg af Telenors danske forretning til Telia, mener flere analytikere. Det vil bringe antallet af netværksoperatører i Danmark ned til tre.

- Det er ikke sandsynligt, at TDC vil blive en del af en konsolidering. Vores basisscenarium er at Teliasonera, der har været meget eksplicitte omkring behovet for mulighederne i Danmark, køber Telenor Danmark, skriver den svenske bank SEB i en analyse og fortsætter:

- Sker det, vil det have en kortsigtet positiv effekt på TDC, da TDC kan vinde momentum, mens dets to største konkurrenter bliver lagt sammen.

SEB vurderer dog, at effekten på længere sigt vil være mindre, da 3 Scandinavia er den irrationelle aktør i markedet.


Hos Nordea hæfter man sig ved, at Telenor for et år siden satte en målsætning om at have frie pengestrømme fra driften i Danmark på 800 mio. kr. i 2016. Nordea vurderer dog ikke, at det er muligt og estimerer frie pengestrømme fra driften i Danmark i 2016 på 500 mio. kr.

- Der er spekulation i markedet omkring en kombination af Telenor og Telia Danmark med Telenor som sælger. Med den nuværende profitabilitet i markedet tror vi, at den udvej er et sandsynligt alternativ, skriver Nordea i en kommentar.

Ud over konsolideringssnakken vurderer SEB, at svagheden og den hårde konkurrence er fortsat på mobilmarkedet i Danmark i andet kvartal og om muligt forstærket.

/ritzau/FINANS