Telia går efter danske tv-rettigheder

Svenske TeliaSonera går sammen med sit danske datterselskab TeliaStofa på jagt efter eksklusive danske tv-rettigheder. Koncernen er sandsynligvis blandt byderne på rettighederne til dansk fodbold og overvejer samtidig egenproduceret lokal-TV.

Meldingen skal ses i sammenhæng med udbuddet af rollen som kommerciel gatekeeper for det nye digitale sendenet (DTT), der går i luften, når det analoge signal fra landets sendemaster slukkes i efteråret 2009. Det er det sendenet, som folk der ikke har hverken kabel-, satellit- eller bredbånds-tv modtager deres TV-signaler fra.

TeliaStofa har tidligere meddelt, at man agter at gå efter rollen som administrator af det nye sendenet. En rolle som også svenske Boxer og norske Telenor går efter. Sidstnævnte købte for nylig DRs sportsrettigheder og har også lagt billet ind på superligarettighederne.

Håbet er at kunne fremvise en interessant pakke til Radio- og TV-nævnet, der afgør skønhedskonkurrencen om, hvem der skal være gatekeeper, og dermed skal sammensætte kanaludbuddet på det nye sendenet. Og nu melder TeliaStofa altså også sin interesse for eksklusive TV-rettigheder.

Overvejer lokal-TV

”Man er nødt til at sikre sig nogle attraktive rettigheder, ellers er det meget svært at skrue et attraktivt tilbud til kunderne sammen. Og det er nok naivt at tro, at man kan opretholde en holdning om ikke at have eksklusive rettigheder, når man stiller op til skønhedskonkurrencen,” siger Ole Sørensen.

Han ønsker dog ikke at kommentere, hvorvidt man er blandt byderne til de rettighedspakker med dansk fodbold, der fordeles ved årsskiftet. Han bekræfter til gengæld, at man overvejer muligheden for egenproduceret lokal-tv.

Skønhedskonkurrencen om at blive gatekeeper afgøres til foråret. I udbudsmaterialet er der lagt vægt på, at gatekeeperen skal være uafhængig af det danske tv-marked, hvilket har fået norske Telenor, der ejer Canal Digital, til at stifte et nyt dansk selskab, Danmarks Digital TV. Hos TeliaStofa meddeler man nu, at man overvejer samme model i samarbejde med den svenske ejer, TeliaSonera.

”I første omgang har vi besluttet at trække på koncernens ressourcer, da det er en stor opgave at byde på gatekeeper-rollen,” siger Ole Sørensen.

TeliaSonera har den svenske og finske stat som største aktionærer, mens den norske stat sidder på den største bid af aktierne i Telenor og den svenske stat ejer 70 pct. af Boxer. Der er altså lagt op til nordisk landskamp om en magtposition på det danske tv-marked.