Telia frier til konkurrenter

Samarbejde er vejen frem, mener Telia, der gerne vil samarbejde med konkurrenterne om at bygge mobilnet - og IT- og Telestyrelsen er ikke afvisende. Det kan betyde færre mobilnet i Danmark.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Næste gang mobilnettene i Danmark skal opgraderes, er det ikke en naturlov, at der fortsat vil være fire af slagsen som tilfældet er i dag. I hvert fald er Telia-chefen Jesper Brøckner nu på frierfødder for at finde makkere til opbygning af fremtidens mobilnet - og det vil på længere sigt ikke være jura, der forhindrer Telias drømme om at blive til virkelighed. Det skriver cw.dk.

Telia-chefen har tidligere skarpt kritiseret, at mobilselskaberne nu igen skal betale penge på frekvens-auktioner for at få lov til opgradere deres net til den nye LTE-teknologi, allerede inden de har nået at tjene penge på de 3G-licenser, de købte for milliarder for få år siden. Alligevel holder politikerne fast i, at teleselskaberne skal til lommerne.

I Sverige er Tele2 og Telenor allerede gået sammen om at etablere det kommende LTE-net, der vil give svenskerne hastigheder på det mobile bredbånd på op mod 150 mBit/sekundet. Det samme er delvist tilfældet i Storbritannien, hvor Deutsche Telekom og France Telecom arbejder med fusionsplaner.

Måske okay med samarbejde
I fredags gik Jesper Brøcker fra Telia så yderliger i offensiven og annoncerede, at også Telia ville være friske på at diskutere samarbejder som det i Sverige - men at det var umuligt på grund af juraen på området. I dag eklærer IT og Telestyrelsen så overfor Computerworld, at joint ventures sagtens vil kunne lade sig gøre i fremtiden - hvis blot Telia og andre søger om lov til det.

Dermed kan vejen meget vel være banet for en længe ventet konsolidering af mobilnettene i Danmark, hvor TDC, Telia, '3' og Telenor hver driver deres eget net, som kræver vedligeholdelse og investeringer, selv om markedet er helt mættet og der er flere mobilabonnementer end danskere.

Derfor ville der være masser af forretningsmæssige fordele i, hvis teleselskaberne kunne gå sammen om de nærmest identiske net - men det har hidtil været umuligt på grund af konkurrencemæssige hensyn. Men det kan altså ændre sig efter de kommende LTE-auktioner.