Telia forhandlede om beskyttelsespenge

Nye afsløringer viser, at telegiganten drøftede særbetalinger til styret i Usbekistan for at få en attraktiv mobillicens.

Telias mobilselskab i Usbekistan, Ucell, har nu 13,8 millioner kunder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Afsløringerne af telegiganten Telias engagement i Usbekistan vil ingen ende tage. Lækkede dokumenter viser nu, at Nordens største teleselskab forhandlede beskyttelsespenge med de usbekiske myndigheder.

Det er Sveriges TVs dybdeborende, journalistiske program, Uppdrag granskning, som afslører, at Telia forhandlede med repræsentanter for Gulnara Karimova, der er datter af Usbekistans diktator og ansvarlig for telebranchen i landet, hvor Telia i 2007 sandsynligvis gennem bestikkelse købte en 3G-mobillicens.

Betaling for »konsultation hos myndighederne«

Balladen om Telias usbekiske forretning har indtil nu kostet tidligere topchef Lars Nyberg og store dele af bestyrelsen deres poster. Lars Nyberg trådte 1. februar 2013 tilbage, efter at det blev slået fast, at det ikke kunne udelukkes, at Telia var involveret i bestikkelse, da Telia gennem et selskab i Gibraltar med tætte kontakter til Gulnara Karimova købte mobillicensen for 2,2 milliarder svenske kroner.

Af dokumenterne fra Uppdrag Granskning fremgår, at Gulnara Karimova sælger »konsultation hos myndighederne«, som skal gå hendes ærinde, heriblandt skatte- og toldmyndighederne. For denne ydelse kræver Gulnara Karimova tre millioner amerikanske dollars i kvartalet.

»I aftalen vil alt være formuleret i et vagt og alment ordvalg,« står der ifølge det svenske nyhedsbureau TT.

Telia svarer, at man vil »sænke summen til 2 millioner dollars pr. kvartal« men kan betale i seks kvartaler - en pris på 80 millioner kroner.

Topchef: Der blev takket nej

Gulnara Karimova ønsker også, at Telia betaler 35 millioner kroner for abonnenter, som er kommet til Ucell, Telias selskab i Usbekistan, siden regimet lukkede en konkurrent.

Telia svarer her: »Bekræfter samtykke«.

Fungerende topchef for Telia, Per-Arne Blomquist, bekræfter over for svensk TV, at Telia har sponsoreret Gulnara Karimovas organisation Fond Foum, og at der har været forhandlet om beskyttelsespenge. Men han siger, at der blev takket nej.

Telia har netop besluttet at udvide sit engagement i Usbekistans nordlige nabo, det kæmpe store Kasakhstan. Telias selskab dér, KCell, har søgt om at købe licens til at drive 4G-/LTE-supermobilnet med høj datahastighed.

Telia har gennem de seneste 15 år investeret omkring 11,5 milliarder kroner i infrastruktur i Kasakhstan. Telia betalte sidste år 8,8 milliarder kroner for 49 procents ejerandel af KCell, der har 13,8 millioner kunder.

Fortsat hjælp til sikkerhedstjenester

Flere svenske medier skriver, at Telia fortsætter sit engagement med diktaturstater som Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan, som undertrykker menneskerettighederne, selv om telegiganten for et år siden at gennemgå sine engagementer kritisk. Det skete, efter at Uppdrag Granskning afslørede, at Telia havde lagt sig fladt for regimerne og tilladt styrenes overvågningssystem, SORM, at blive koblet på mobilnettene, så regimerne gennem sikkerhedstjenesterne ubegrænset kunne overvåge al tele- og datatrafik.

Telias nye bestyrelsesformand, Marie Ehrling, der i 2003-2006 selv var topchef for Telia, lovede ved sin tiltræden i april i år at få ryddet op men sagde samtidig, at Telia ikke trækker sig ud af områderne i Eurasien, som oplever en stor vækst. Hun siger til svensk TV, at Telia »forsøger at leve op« til de strengere regler, som blev indført på foranledning af blandt andet den svenske stat, som ejer 37,5 procent af Telia-koncernen, og som bl.a. kræver, at den slags beslutninger skal træffes i Stockholm og ikke ude i det enkelte land.