Telia får ny direktør i Danmark

Søren Abildgaard rykker op i den svensk-finske telegigant.

Søren Abildgaard rykker op i Telia-koncernen og overdrager den danske forretning til hidtidig erhvervsdirektør Morten Bentzen. Arkivfoto: Jeppe Bjørn Vejlø, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jeppe Bjørn Vejlø

Danmarks tredjestørste teleselskab, Telia, får ny topchef i Danmark.

Søren Abildgaard, som gennem fem år har stået i spidsen for det samlede Telia i Danmark, er blevet udnævnt til at stå i spidsen for den svensk-finske moderkoncerns salg som kommerciel koncerndirektør, hvor de bredere aftaler med f.eks. HBO, Spotify, om roaming, prismodeller og TV-produkter går forbi, inden de rulles ud i de enkelte lande. Hans post overtages af Morten Bentzen, som i dag er erhvervsdirektør i Telia og har siddet med i den danske direktion siden januar 2011.

Søren Abildgaard tager allerede torsdag eftermiddag flyet til Stockholm for at overtage sin nye post i et af verdens ti største mobilselskaber.

Ændringerne sker, kort efter at Telia og den norskejede konkurrent Telenor måtte opgive deres stort anlagte fusion i Danmark, fordi EU stillede så skrappe krav, at de ikke længere kunne se en forretning i fusionen. Søren Abildgaard var allerede blevet udpeget som viceadministrerende direktør i det fusionerede selskab.

Søren Abildgaard har været topchef for Telia i Danmark siden januar 2011 men er den af de nuværende topchefer for de danske telselskaber, som har størst anciennitet på området. Han har været i mobilbranchen siden 1999, lige siden France Télécom med Monique Moullé-Zetterström (hende med »Samtale fremmer forståelsen«) via Mobilix gik i kødet på TDC. Telia købte Mobilix, som da hed Orange, og Søren Abildgaard bestyrede Telias lavprismobilselskab CallMe, inden han blev sat i spidsen for Telia i Danmark.

»Morten Bentzen har stor erfaring og overbevisende resultater bag sig og har således gjort sig fortjent til den respekt og tillid, han nyder i organisationen, både i Danmark og i hovedkontoret i Sverige. morten har solide, strategiske kompetencer og er en stærk og entydig leder,« siger Telia-koncernens europadirektør, Robert Andersson, om udnævnelsen.

Også Telenor har skiftet topchef i Danmark for nylig. Marek Slacik blev udnævnt til en højere post i Telenor i Sverige, og Jesper Hansen er konstitueret som topchef i Danmark. TDC fyrede for nylig Carsten Dilling efter tre år på posten og har indsat den hidtidige næstkommanderende, Pernille Erenbjerg, på topposten.

Det var Telias koncernchef, Johan Dennelind, der tilbød Søren Abildgaard det nye job.

»Jeg har siddet her i snart fem år og været i telebranchen siden 1999 - hvad nogen vil betragte som en menneskealder. Jeg er nogle gange blevet spurgt, om jeg havde lyst til at sidde på hovedkontoret i Stockholm, men jeg befinder mig egentlig godt ude i skyttegraven. Med den nylige omorganisering blev der en stilling ledig, og den vil jeg rigtigt gerne prøve,« siger Søren Abildgaard til Berlingske.

Han forventer at tilbringe tre-fire dage om ugen i Stockholm, hvor han har en lejlighed, mens familien med kone og tre børn bliver boende i Danmark. Det nye job medfører en del rejseaktivitet, og i de næste måneder frem til årsskiftet skal han desuden være konstitueret som leder af også Telias teknologigruppe.

Søren Abildgaard er glad for valget af sin afløser.

»Morten Bentzen og jeg har arbejdet sammen siden tiden i Orange, hvor vi købte et selskab, som han arbejdede i. Morten er utroligt kompetent, klog, analytisk smart og har en utroligt god måde at håndtere kollegaer og medarbejdere på. Han kender forretningen, er en god købmand og er om nogen kundevendt. Timingen er altid svær, men jeg synes, at jeg overlader en forretning i god stand, på en stabil platform, med den højeste kundebase nogen sinde, og som ligger godt i søen,« siger Søren Abildgaard.

Han er dog lidt vemodig over at skulle overdrage tøjlerne.

»Man er nok allermest til stede, når man starter første dag på et job, og når man slutter i det sidste dag. Jeg har stor respekt for de mennesker, som har skabt fantastiske resultater de seneste fem år. Uden dem kunne intet lade sig gøre. Den kuldsejlede fusion har ingenting betydet for jobskiftet. Der kom en ledig stilling og en omorganisering i koncernen nu, og muligheden opstod. Men måske passer det meget godt, at Morten Bentzen kan få lov til at lægge den nye strategi, som vi er begyndt på,« siger Søren Abildgaard.

Han havde oprindelig sat sig for, at hvis han skulle skifte job, skulle der være tre måneder, hvor han kunne nulstille sig selv og bestige Kilimanjaro m.m.

»Nu er tiden reduceret til, at flyet til Stockholm afgår i eftermiddag klokken fire,« siger han.