Telia får milliardrabat på bestikkelsesbøde

Telegiganten vil formentlig kunne spare over tre milliarder kroner - som så kan bruges til nye opkøb.

I 2007 betalte Telia penge under bordet for at købe retten til at sælge mobiltelefoni i Usbekistan, her hovedstaden Tasjkent. Der er nu udsigt til en noget mindre bøde end oprindelig forventet. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det bliver ikke 9,9 milliarder kroner, »kun« 6,8 milliarder, som Nordens største telekoncern, Telia, skal vente at betale for at have bestukket sig til en mobillicens.

Den svensk-finske telegigant har udsigt til et billigere forlig i sagen fra Usbekistan, hvor Telia i 2007 gennem et skuffeselskab i Gibraltar med tætte forbindelser til Usbekistans diktators datter, som dengang havde ansvaret for telemarkedet i landet, købte sig til en mobiltilladelse. Det kostede sidenhen store dele af Telias ledelse og bestyrelse deres poster.

Slut til sommer

Myndighederne i Sverige, Holland og USA efterforsker stadig bestikkelsessagen, som nu ser ud til at kunne ende i et forlig, der er billigere, end hvad Telia oprindelig var stillet i udsigt i september 2016. Telia har sat de 12 milliarder svenske kroner af i sit regnskab - et betydeligt indgreb i telekoncernens pengekasse svarende til en tredjedel af koncernens samlede overskud i 2016.

»Processen har været lang, vi har haft kontakter i over tre år med de amerikanske myndigheder. Det har været en frustrerende proces, men det er positivt, at vi kan nedbringe det afsatte beløb med fire milliarder kroner. Det er positivt, og vi nærmer os afslutningen. Vi ønsker, håber og tror, at vi kan lukke dette i løbet af sommeren,« siger Telias koncernchef, Johan Dennelind, til det svenske dagblad Dagens Industri.

Der forhandles med myndighederne i Holland og USA om bødens endelige størrelse.

Pengene kan bruges på opkøb

En mindre bøde vil frigive penge, som Telia kan bruge på andre opkøb i Norden og Baltikum.

»Vi har et stærkt ønske om at købe op i Norden og Baltikum,« sagde Telias koncernfinansdirektør, Christian Luiga, ved en præsentation onsdag formiddag af Telia-koncernens regnskab i Stockholm.

Som følge af problemerne i Usbekistan og andre steder i området har Telia besluttet sig for helt at droppe Eurasien og dermed frasælge sine mobilselskaber - helt eller delvis ejet - i syv lande for i stedet at koncentrere sig om Norden og Baltikum. To af de syv lande er allerede solgt fra.