Telia er nu Sveriges største folkeaktie

Ericsson er slået af pinden af den svenske telekoncern, som ellers har haft et år i modvind efter en korruptionsskandale, der kostede ledelsen posterne.

Johan Dennelind (til højre) skal fra september lede Nordens største teleselskab, svenske Telia, som nu også er den største folkeaktie i Sverige. Bestyrelsesformand Marie Ehrling (til venstre) præsenterede den nye topchef 17. juni. Arkivfoto: Henrik Montgomery, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: HENRIK MONTGOMERY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det navnkundige, svenske erhvervsikon, Ericsson, er blevet overhalet og er nu ikke længere den virksomhed, som flest svenskere ejer aktier i.

Ericsson, der er verdens største producent af mobiludstyr, overlader hæderen til en inden for egne rækker, nemlig det delvis statsejede mobilselskab Telia, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber. Telia har ellers været igennem et særdeles hårdt 2013 i stærk modvind som følge af en bestikkelsessag i Usbekistan, der har kostet både topchef Lars Nyberg og hele bestyrelsen deres poster og medførte, at flere større aktionærer solgte deres aktier i selskabet.

Tænker med tegnebogen

Den svenske stat ejer dog fortsat 37,5 procent af Telia-koncernen.

»Det virker, som om småsparerne tænker mere med tegnebogen end med hjertet, når de gør investeringer,« siger Günther Mårder fra Nordnet til det svenske nyhedsbureau TT.

Telia har i dag 553.000 aktieejere og er dermed den største folkeaktie. Ericsson bevarer sin andenplads fulgt af Swedbank, SEB, Volvo og Hennes & Mauritz.

Der er omkring 1.000 færre ejere i Ericsson end i Telia.

Ny topchef fra september

Telia fik i juni ny topchef. Johan Dennelind, der er født i 1969, overtager topposten fra september. Han har 20 års erfaring i telebranchen og kommer fra Vodacom International i Sydafrika, hvor han er administrerende direktør. Han begyndte sin telekarriere hos netop Telia og har siden også været hos norske Telenor. Ansættelsen af Johan Dennelind er den største opgave, som Telias også nyvalgte bestyrelsesformand, Marie Ehrling, har haft. Hun var selv topchef i Telia fra 2003 til 2006.