Telia-direktør: Sværere at stjæle kunder fremover

Større fokus på kundeservice og flere ekstra varer i abonnementerne er med til at holde på de danske telekunder. Telia vil nu trappe op på bredbånd og TV og samtidig kæmpe for at få flere erhvervskunder.

Telias aflyste fusion med Telenor har kostet mange ressourcer, og på den baggrund er den danske direktør, Morten Bentzen, særligt glad for årets resultat. Arkivfoto: Telia Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Alt i alt er det et tilfredsstillende 4. kvartal og et fornuftigt 2015 i betragtning af både det fortsatte prispres, den hårde konkurrence, og at vi brugte ni måneder på at kikke på muligheden for at gå sammen med Telenor.«

Sådan opsummerer Morten Bentzen, administrerende direktør for Telia Danmark siden 2015, det resultat, som han fredag morgen kunne fremlægge som sit eget første.

Omsætningen landede stort set som for et år siden, men indtjeningen er vokset med et driftsresultat på 199 millioner svenske kroner (den svensk-finske koncern opgiver ikke tal i danske kroner) mod 154 millioner for et år siden. Samtidig er overskudsmargenen på 12,7 procent den højeste i fem kvartaler - men stadig en del under den store konkurrent TDCs.

Ekstra varer fanger kunderne

»Vi er rigtigt glade for i 2015 at have taget 63.000 nye mobilkunder, og de 8.000 nye i 4. kvartal er også tilfredsstillende. De nye kunder vælger mobilpakker til højere priser med mere indhold. Det er dermed stadig tjenesterne oven på den klassiske telefoni - altså Roam Like Home, Spotify, HBO og Storytel -, som trækker. Samtidig bliver kundeservicen hos alle bedre,« forklarer Morten Bentzen til Berlingske.

Så det bliver sværere og sværere at stjæle så mange nye kunder som tidligere fra konkurrenterne, fordi I alle bliver bedre til holde på kunderne?

»Ja, det er nok blevet lidt sværere at flytte kunderne. Men med de investeringer, vi foretager i infrastruktur, og udbuddet er Danmark et godt marked at være mobilkunde på. Vi vil bestemt gerne levere flere tjenester til kunderne, som de er villige til at betale for,« fastslår Morten Bentzen.

Samlet set er den gennemsnitlige Telia-kundes månedsforbrug faldet med ti kroner siden sidste jul og er nu nede på 124 kroner om måneden, men Morten Bentzen understreger, at det dækker over både private mobilkunder hos Telia selv, hos datterselskabet CallMe og for erhvervsmarkedet.

Satser på bredbånd og TV

Telia har lige nu særligt kik på at blive større på bredbånds- og TV-området. Telia har nu 135.000 bredbåndskunder (6.000 flere på tre måneder) og 28.000 TV-kunder (et plus på 2.000 på tre måneder).

»Bredbåndsforretningen udvikler sig rigtigt positivt både på omsætning og i kundetal. Også TV-forretningen har fået fornuftig fart på - selv om vi stadig kommer fra et lille udgangspunkt. Vi vil gerne levere til den samlede husstand, og det handler om at kunne lægge de rigtige ekstratjenester oveni,« siger Telia-direktøren.

Han medgiver, at det samme budskab kommer fra hans konkurrenter, men tror alligevel på, at Telia kan vinde marked. Telia ser blandt andet på de nye muligheder for at kunne leje sig ind på TDCs kabelnet og derigennem kunne levere internet og TV, ligesom teleselskaberne kan leje sig ind på TDCs fastnet og sælge fastnetabonnementer til sine egne kunder.

Nordisk styrke skal vinde erhvervskunder

Erhvervsmarkedet har været under kraftigt prispres i 2015, inspireret af den årelange mobilkrig på privatkundemarkedet.

»Erhvervsmarkedet har været præget af samme meget hårde prispres som privatmarkedet, men Telia har i 2015 leveret præcis, hvad vi har lovet, og har både taget store kunder ind og - vigtigst - fastholdt rigtigt mange store kunder. Jeg er faktisk mindre bekymret for erhvervsmarkedet fremadrettet, for også her handler det om at kunne levere tjenester oven på den klassiske teleservice, som er under prispres. Her kan vi udnytte Telias styrke som en stor, nordisk virksomhed, hvor vi kan levere kvalitet og driftssikkerhed på et helt andet niveau,« siger Morten Bentzen.

Han måtte onsdag i denne uge fyre 43 medarbejdere af de lidt over 1.000 i Telia Danmark.

»Det var vi rigtigt kede af, men det skyldes ikke udsigterne for i år, men at vi i 2015 brugte ni måneder på at fokusere et helt andet sted. Derfor er stadig rigtigt stolte af resultatet på trods af, at al energi og fokus lå på dialogen med Telenor,« siger Morten Bentzen.

Telia-koncernen valgte tidligere på måneden at nedskrive værdien af sin danske forretning med 1,5 milliarder kroner som følge af den afblæste fusion, som skulle have skabt et teleselskab på størrelse med TDC på mobilsiden, men som EU spændte ben for. Telia og Telenor fortsætter dog med at drive fælles mobilnet i Danmark.