Telia bekræfter stort milliardlån

Lånet skal forbedre telegigantens kreditværdighed, så det bliver lettere at låne penge til opkøb.

Telia forsøger at skaffe sig bedre muligheder for at låne penge til fremtidige opkøb. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største teleselskab, Telia, bekræfter at have fået et lån på 15 milliarder svenske kroner for at forbedre sin økonomi og dermed også stå stærkere i forhold til mulige opkøb.

Telia har ifølge en pressemeddelelse udstedt hybridobligationer til en værdi på 15 milliarder svenske kroner, svarende til 11,7 milliarder kroner. Hybridlån indebærer, at kreditvurderingsinstitutter regner en del af de lånte penge ind som egenkapital, hvilket forbedrer et selskabs kreditværdighed, så det bliver bedre at kunne låne andre penge til f.eks. opkøb.

»Transaktionen giver os den fleksibilitet, som vi behøver i balancen for at kunne gennemføre vores strategi,« siger Telias koncernfinansdirektør, Christian Luiga, i en kommentar.

Udsigt til frasalg og mindre bøde

Telegiganten, der hører til blandt verdens største mobilselskaber og i Danmark er nummer tre efter TDC og Telenor, meddeler, at nogle af pengene skal bruges til at genfinansiere nuværende gæld svarende til 1,25 milliarder euro  (9,3 milliarder kroner) og derudover et allerede annonceret tilbagekøb på 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner).

Det svenske dagblad, Dagens Industri, skrev mandag, at hybridlånet skal sikre Telia penge til nye opkøb, så snart det lykkes for telegiganten at få solgt sine aktiviteter i Eurasien, så man kan koncentrere sig om Norden og de baltiske lande. Desuden er der udsigt til, at det beløb, som Telia skal betale i bøde til de amerikanske og hollandske myndigheder oven på den bestikkelsesaffære, som udløste frasalget i Eurasien, kan blive mindre end de otte milliarder kroner, som oprindelig blev meldt ud.

Det har tidligere været fremme, at Telia ville købe TDC i Danmark. Teleselskaberne kæmper en hård og dyr kamp uden at kunne tjene ordentlige penge, og et køb af TDC ville ændre dette for Telia, der har været i Danmark siden 1995 og ved årsskiftet havde 1,6 millioner mobilkunder.

Telias topchef, Johan Dennelind, bekræftede i februar ved regnskabsaflæggelsen, at Telia har set på at købe TDC i Danmark men havde droppet det igen, fordi TDC var for dyr og risikabel. Udmeldingen er dog blevet set som et forhandlingsudspil. Til gengæld vil Telia se sig om efter andre af »mange muligheder, som vi vil kaste os over«.

»Jeg har ikke udelukket at forlade Danmark, selv om det ikke er vores foretrukne valg. Vi kan ikke have nogen operation, der giver nul eller negative resultater. Hvis man gør det for længe, ødelægger værdien, og det er ikke derfor, at vi er her. Hvis det, der kræves for at skabe eller spare værdi, er, at vi til sidst skal forlade Danmark efter at have udforsket alle mulighederne, så er det det, vi bliver nødt til at gøre. Men det er den sidste mulighed for, hvad vi ønsker at gøre, så vi udforsker intensivt de forskellige muligheder, som vi har, og har nu sagt, at TDC ikke er en mulighed,« sagde Johan Dennelind.