Telia arbejder på lynkøb af TDC

Den svenske telegigant er under pres for at rejse pengene til at købe Danmarks største telekoncern - som selv arbejder på at købe sig ind i Sverige og dermed spænde ben for Telia.

Telia er igen ude efter at købe TDC i Danmark. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største telekoncern, svensk-finske Telia, arbejder i kamp mod uret for at købe den danske telekoncern TDC. Det skal ske, inden TDC angiveligt lægger bud på Sveriges største kabel-TV-selskab, Com Hem.

Det oplyser kilder til den svenske finansavis Dagens Industri, og det bliver i givet fald det største opkøb, som et børsnoteret, svensk selskab har gjort.

TDC har en markedsværdi på over 30 milliarder kroner, som Telia i givet fald er nødt til at sikre sig pengene til ved en ny udstedelse af aktier. Ifølge avisen er det usikkert, hvordan den svenske regering med den socialdemokratiske erhvervsminister Mikael Damberg ser på det. Den svenske stat er med 37,3 procent af aktierne hovedejer af Telia-koncernen, som i Danmark er det tredjestørste teleselskab efter TDC og Telenor.

Uret tikker...

Telia er under tidspres, både fordi den amerikanske kapitalfond Apollo Global Management allerede tidligere har forsøgt at købe den danske telekoncern, der er største leverandør i Danmark på fastnet, mobilnet, internetforbindelser og TV, og fordi TDC angiveligt - og som Berlingske tidligere har beskrevet - arbejder på at købe internet- og kabel-TV-selskabet Com Hem, der er vurderet til næsten 17 milliarder svenske kroner.

TDC vil dermed sidde på Danmarks største kabel-TV-selskab, Norges næststørste og altså Sveriges største og vil kunne forhandle langt bedre priser hjem på TV-kanaler med en stor kundemasse.

Men et TDC-køb af Com Hem vil spænde ben for Telia hjemme i Sverige, hvor Telia allerede er største selskab og derfor næppe vil få konkurrencemyndighedernes accept. Telia vil i givet fald skulle frasælge Com Hem igen.

Telia vil skulle sælge Telia

I Danmark vil et Telia-opkøb af TDC også skulle om konkurrencemyndighederne. Det ved Telia udmærket, og det har længe været rygtet, at Telia i givet fald bliver nødt til at sælge sin danske forretning, og at »3« vil være den mest oplagte køber, efter at den planlagte fusion mellem Telia og Telenor for to år siden faldt til jorden p.g.a. modstand hos EUs danske konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

Det danske telemarked har ude i verden fået tilnavnet »den danske syge« - - en reference til den frygtede spanske syge, der kostede rigtigt mange menneskeliv. Gennem mere end ti år har teleselskaberne bekriget hinanden så hårdt, at det stort set kun er TDC, der i dag tjener penge, og selv det overskud er kraftigt for nedadgående.

Telias topchef, Johan Dennelind, sagde i april 2016 til nyhedsbureauet Bloomberg, at »der er nødt til at ske en eller anden form for opkøb eller fusion, på den ene eller den anden måde, for at bringe Danmark op et bedre sted. Jeg tror ikke, at det reparerer sig selv organisk«.

I 2013 eller 2014 forsøgte Telia ifølge Dagens Industri at købe TDC, men opkøbet strandede på, at der ikke var enighed om prisen.

Ingen kommentarer

Hverken TDC eller Telia ønsker at kommentere forlydenderne.

»Vi kommenterer aldrig rygter og forlydender,« siger TDCs kommunikationschef, Peter Glüsing til Berlingske.

»Dette er spekulationer og ikke noge,t som vi vil kommentere,« siger Telias presseansvarlige, Johanna Hansson, til svenske Realtid.se.

Telia har en markedsværdi på 159 milliarder svenske kroner og hører - ligesom norske Telenor - til blandt verdens ti største mobilselskaber. TDC er en dværg sammenlignet med sine skandinaviske konkurrenter.

Kæmpe bøde truer i USA

Telia er i gang med at frasælge sine forretninger i landene i Eurasien, hvor flere sager om bestikkelse og kontroversielle samarbejder med de autoritære myndigheder har skabt problemer for telekoncernen i forhold til de interne, etiske regler.

Men i september 2016 fremlagde de amerikanske og hollandske myndigheder efter omfattende undersøgelser forslag om forlig, således at Telia skal betale 1,4 milliarder dollars for bestikkelsessagen i Usbekistan - en betydelig del af Telias samlede overskud på verdensplan.

Telia-topchef Johan Dennelind sagde i et interview i denne uge med nyhedsbureauet Bloomberg i den schweiziske bjergby Davos, at forhandlingerne med det amerikanske justitsministerium nu er »nærmere en løsning«.