Telia arbejder hemmeligt sammen med østdiktaturer

Stor ballade i Sverige efter afsløringer af, at sikkerhedstjenesterne i blandt andet Hviderusland har fuld adgang til at kunne aflytte trafikken hos mobilselskaberne.

Østeuropæiske og centralasiatiske diktaturers efterretningstjenester har adgang til Telias mobilkunder. Arkivfoto: Brian Bergmann, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordens største teleselskab, svensk-finske Telia, tjener store penge på forretning med diktaturer, som tidligere indgik i Sovjetunionen, men for at få de gode ordrer har landenes sikkerhedstjenester fået fuld adgang til telesystemerne. I Aserbajdsjan, Hviderusland og Usbekistan kan myndighederne gennem et system, som hedder Sorm, give sikkerhedstjenesterne direkte adgang til abonnenternes samtaler, data og SMS-beskeder og dermed mulighed for let at kunne aflytte f.eks. oppositionsfolk. Chokerede ejere Det afslører svensk TVs dybdeborende program Uppdrag Granskning, og afsløringerne chokerer Sverige og private ejere af Telia. Den svenske stat ejer 37,3 procent af Telia-koncernen, den finske stat 11,7 procent. Forsikringsselskabet Folksam er en af Telias ejere. Her chokerer afsløringerne. »Det er lidt chokerende, at man huser sikkerhedstjenesten i sine egne lokaler. Det er ingen overraskelse for aktieejerne, at Telia Sonera har virksomhed i disse lande, og vi har diskuteret dette med Telia i et antal tilfælde. Vi ønsker, at man sætter internationale mål og normer højere end de lokale ejere,« siger Carina Lundberg Markow, chef for ejerspørgsmål i forsikringsselskabet Folksam, til det svenske nyhedsbureau TT. Aflytter kritikere En fjerdedel af Telias rekordgevinst på 36 milliarder svenske kroner kommer fra datterselskaber i Centralasien. Her anvender regimerne mobilselskaberne for at spore, kortlægge og aflytte folk, som er kritiske mod styret. Svensk TVs kortlægning viser, at samtlige Telias selskaber i østdiktaturerne samarbejder med sikkerhedstjenesterne i regimernes jagt på kritikere og anderledestænkende. Telias kommunikationsdirektør Cecilia Edström siger i TV-programmet, at »politimyndigheden (i det pågældende land, red.) har ret til at få informationer fra nettet for at bekæmpe forbrydelser. Det er forskelligt, hvor langt lovene i landene giver store beføjelser til politimyndighederne til at bekæmpe forbrydelser.« Undvigende svar fra udenrigsminister Sveriges udenrigsminister, Carl Bildt fra de konservative Moderaterna, viger udenom at svare direkte på spørgsmål om teleselskabernes ageren. »Generelt synes jeg, at det er godt, at vi er med og udvikler telekommunikation i forskellige lande. At der findes fungerende mobiltelefoni i Hviderusland er bedre for oppositionen end for regimet. Men naturligvis kan teleselskaber havne i besværlige situationer. Svenske virksomheder i udlandet skal jo følge landets love,« siger han til Dagens Nyheter. Ifølge Carina Lundberg Markow fra forsikringsselskabet Folksam duer det ikke, at man bare henviser til de lokale love. »Det fungerer ikke videre i Hviderusland og Aserbajdsjan. Det er jo helt åbenbart,« siger hun og er spændt på, om Telias ledelse og bestyrelse er klar over forholdene.