Televerdenen håber på ja til fusioner

Færre europæiske teleselskaber vil give bedre indtjening. Alles øjne er rettet mod EU, som skal sige ja til de første to gigantopkøb.

Foto: TYRONE SIU. EU tygger på, om de skal sige god for Hutchison Whampoas (bill.) »3« i Irland, der har budt 5,4 milliarder kroner for spanske Telefónicas O2 Ireland.
Læs mere
Fold sammen

Det er hårdt at være europæisk teleselskab. Indtjeningen falder, samtidig med at investeringerne i nye, moderne mobilnet nødvendigvis må fortsætte. Derfor håbes der på, at de europæiske konkurrencemyndigheder siger god for opkøb og fusioner.

I løbet af 2013 er en del opkøb blandt både tele- og kabel-TV-selskaber blevet gennemført, og EU-Kommissionen håber selv, at et mere åbent telemarked kan føre til færre og større teleselskaber for derigennem at skabe større konkurrence og flere investeringer i bedre forbindelser, frem for alt bredbånd, da gode og solide internetforbindelser er afgørende for, at man kan bo og arbejde hvor som helst.

Men konkurrencekommissær Joaquín Almunia tygger på, om han skal sige god for Hutchison Whampoas »3« i Irland, der har budt 5,4 milliarder kroner for spanske Telefónicas O2 Ireland, og for Telefónica Deutschlands bud på 58 milliarder kroner for hollandske KPNs tyske E-Plus. Et ja ventes at trække yderligere handler med sig, så der bliver færre mobilaktører i Europa, som til gengæld kan tjene mere.

Økonomien i telebranchen er dog ved at få det bedre takket være store nedskæringsrunder og flere investorer med penge på lommen, der satser på, at det europæiske marked står foran en bedring – og dermed flere penge i kassen – efter at det amerikanske tilsyneladende er fladet ud.

I februar var gabet mellem teleselskabernes værdiansættelse på tværs af Atlanten af en størrelse, som ikke var set større siden 2008, og den europæiske sektor blev handlet omkring 9,9 gange højere end den estimerede indtjening, mens tallet var 17,6 for de amerikanske konkurrenter. Nu er forholdet ifølge nyhedsbureauet Reuters på 13,9 gange i Europa mod 14,5 i USA.

Britiske Vodafone, verdens næststørste mobilselskab efter China Mobile, solgte i august sin andel af amerikanske Verizon Wireless for 130 milliarder dollar og kan nu investere mere i Europa. Mexicanske América Móvil har også købt sig ind i hollandske KPN.

Omsætningen i den europæiske telebranche ser dog sammenlagt ud til at falde igen næste år. Men aktiekurserne stiger. Franske Oranges værdi er steget med 25 procent på tre måneder, norske Telenor med 11 procent.