Teletopchef risikerer fyring efter svindelanklage

France Télécoms topchef er sigtet i sag om speget erstatning. Hans skæbne afgøres mandag.

Tidligere finansminister i Frankrig, Christine Lagarde (til højre), og hendes kabinetschef Stephane Richard (til venstre), der i dag er topchef i France Télécom, på et arkivfoto fra september 2008. Stephane Richard er i dag sigtet i en sag om mulig ulovlig udbetaling af statspenge til en fransk forretningsmand. Foto: Charles Platiau, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: CHARLES PLATIAU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandag afgøres det, om et af Europas største teleselskaber, France Télécom, skal have ny topchef som følge af en svindelsag.

Den franske præsident, François Holland, meddelte fredag, at topchef Stephane Richards skæbne og fremtid vil blive meddelt mandag, når der har været holdt bestyrelsesmøde i selskabet.

»Vi vil gøre vor beslutning kendt mandag. Den vil blive taget på basis af en ting: Selskabets, medarbejdernes og kundernes interesse,« sagde François Hollande.

Erstatning var måske »tak for hjælpen«

Stephane Richard er blevet sigtet i en sag, der hænger sammen med, at han var leder af daværende finansminister Christine Lagardes stab. Sagen begyndte i 1993 som en disput mellem en statsejet bank og en fransk forretningsmand. Forretningsmanden Bernard Tapie, som støttede Nicolas Sarkozys kampagne for at blive præsident i 2007, vandt i 2008 i en voldgiftskendelse over den franske stat og fik 385 millioner euro i erstatning i forbindelse med Tapies salg af det tyske sportsmærke Adidas i 1992. Bernard Tapie anklagede den dengang statsejede bank, Crédit Lyonnais, for at have snydt ham i forbindelse med handelen. Det er Stephane Richards rolle i udbetaling af pengene til Bernard Tapie, der har fået ham sigtet i sagen.

Den dengang socialistiske opposition i det franske parlament mente, at erstatningen til Tapie var en tak for hans støtte til Sarkozy i 2007.

Medarbejdere ønsker ikke fyring

Stephane Richard nægter at have gjort noget forkert. Den i dag 51-årige franskmand var leder af Christine Lagardes stab mellem 2007 og 2009 og blev topchef for France Télécom i 2010 på en kontrakt, som udløber til maj 2014.

France Télécom-aktien er i år faldet med 11 procent på Frankrigs Cac 40-børsindeks.

Den franske stat ejer omkring 27 procent af det tidligere statsmonopol og har tre medlemmer i den 15 mand store bestyrelse. France Télécoms medarbejdere, som ejer omkring fem procent af virksomheden, ønsker, at Stephane Richard fortsætter på posten.