Teleselskaber stopper dataindsamling efter EU-dom

Tele2 og Telenor indstiller straks indsamlingen af oplysninger om kundernes tale- og internetbrug efter EU-Domstolens underkendelse af den svenske datalovgivning. Afgørelsen får også betydning i Danmark, hvor omstridt logning spøger igen.

Teleselskaber kan ikke blive tvunget til bredt at indsamle oplysninger om deres kunders brug af tale og Internet - kun hvis det sker for at bekæmpe alvorlige forbrydelser, fastslår EU-Domstolen, og derfor stopper to af de store, svenske teleselskaber nu straks indsamlingen. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svenske teleselskab Tele2 sletter nu alle de oplysninger om kundernes brug af tale og Internet, som hidtil er blevet samlet ind, efter at EU-Domstolen lige før jul kaldte den svenske lovgivning på området for ulovlig. Også Telenor ophører straks med at samle data ind.

»Beslutningen indebærer, at Tele2 nu umiddelbart holder op med at gemme data ifølge datalagringskravene og sletter de data, som allerede er gemt som følge af de nævnte krav,« oplyser Tele2 i en pressemeddelelse.

EU-Domstolen, som er EUs øverste, juridiske myndighed afgjorde 21. december, at teleselskaber ikke kan blive tvunget til bredt at indsamle oplysninger om deres kunders brug af tale og Internet. Det kan kun ske, hvis det kræves for at kunne bekæmpe alvorlige forbrydelser med høje strafferammer, og myndighederne kan først få oplysningerne at se, når en domstol har godkendt det.

Alt slettes straks

Sagen var indbragt af Tele2, efter at den svenske telemyndighed, Post- och Telestyrelsen, havde pålagt teleselskabet at blive ved med at samle oplysningerne ind, selv om EU-Domstolen i 2014 i en anden sag afgjorde, at den slags var ulovligt. Det førte til, at daværende justitsminister Karen Hækkerup (S) ophævede den omstridte, danske logning, som havde kørt siden september 2007 og er set som danmarkshistoriens største overvågning.

Kammarrätten i Stockholm slog 22. december fast oven på EU-afgørelsen, at Post- och Telestyrelsens krav ikke længere er gældende, og derfor ophører Tele2 med at samle data ind. Alle data, som Tele2 ikke selv har brug for for at kunne håndtere de tjenester, som teleselskabet udbyder, eller har samtykke fra kunderne til at måtte håndtere, slettes straks.

»Det er positivt, at kammerretten handler så hurtigt i overensstemmelse med EU-Domstolens dom. Vi ser nu frem til et nyt lovgrundlag, som tilgodeser både den personlige integritet og kriminalitetsbekæmpende myndigheders mulighed for at udføre deres arbejde,« siger chefjurist Stefan Backman fra Tele2.

Telenor stopper også

Også Telenor ophører straks med at gemme tale- og internetoplysninger om sine svenske kunder.

»Dette indebærer, at de oplysninger om vore kunders trafik, som vi tidligere var pålagt at gemme i seks måneder, behøver ikke længere at gemmes i samme udstrækning som tidligere. Vi vil givetvis fortsætte med at behandle og gemme data, som er nødvendige for vores virksomhed, eller som vores kunder har givet samtykke til. Dette indebærer også, at myndigheder, der efterforsker kriminalitet, fortsat vil kunne begære oplysninger, som vi har tilgang til, udleveret, f.eks. når det gælder opklaring af alvorligere kriminalitet,« siger Telenor Sveriges chefjurist, Anna Byström, i en udtalelse og henviser til EU-Domstolens krav om beskyttelse af den personlige integritet og fortrolighed i elektronisk kommunikation.

Domstolen kræver også, at »de behørige, nationale myndigheder, som tildeles adgang til de lagrede oplysninger, [skal] informere de berørte personer om dette«.

Betydning i Danmark

Afgørelsen i EU får også betydning i Danmark, hvor den nye VLAK-regering i sit regeringsgrundlag har lagt op til at forsøge at få genindført den omstridte logning af danskernes tale- og internetbrug men på en anden måde, end tidligere justitsminister Søren Pind (V) lagde op til og måtte trække tilbage, da det stod klart, at den ville udløse en milliardregning blot at etablere samt et efterfølgende, anseligt beløb for at holde kørende.

Den nye justitsminister, Søren Pape Poulsen (K), var sammen med den anden regeringspartner, Liberal Alliance,  samt SF, De Radikale, Enhedslisten og Alternativet var imod logningen. Dansk Folkeparti støttede Venstre-regeringen, mens Socialdemokraterne, hvis stemmer var afgørende, først ville se et konkret udspil men også var kritisk stemt.

Det nye udspil ser stadig ud til at medføre en betydeligt større indsamling af oplysninger om alle danskere end i dag og vil fortsat koste et stort beløb. Den kommende logning lægger blandt andet op til, at alle lokationsdata - altså geografiske oplysninger om, hvor telefonen befinder sig - skal gemmes, når man bruger internetforbindelsen, hvilket en smartphone og dens mange apps nærmest gør konstant. Kritikere vurderer, at man derved vil kunne kortlægge folks færden i detaljer.