Teleselskaber skal udveksle numre for at spærre for fupopkald

Mobilkunde hos »3« fik ekstraregning på over 1.700 kroner for opkald til et satellitnummer, som et andet teleselskab havde spærret for.

I stedet for at få fat i et almindeligt nummer blev mobiltelefonen ledt gennem en meget dyr satellitforbindelse. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Teleselskaberne i Danmark bør fortælle hinanden, når de spærrer for bestemte telefonnumre, der mistænkes for at bruges til fupopkald for at få intetanende folk til at ringe til overtakserede numre.

Det foreslår Teleankenævnet på baggrund af en sag, hvor en mobilabonnent hos teleselskabet »3« endte med at stå med en regning på 1.756,40 kroner, fordi mobilkunden ringede tilbage til det nummer, som stod på telefonen som ubesvaret.

Nummeret var allerede spærret af et andet teleselskab

Nummeret, der begyndte med +0088182, viste sig at være en satellittelefon, og dermed kom de i alt fire opkald tilbage til nummeret i sammenlagt 39 minutter til at koste 45 kroner i minuttet.

Teleankenævnet har netop frikendt »3« for at skulle betale regningen, som forbrugeren nu selv hænger på. »3« vidste nemlig ikke, at nummeret blev brugt til fupopkald, selv om et andet teleselskab faktisk havde spærret for nummeret, fordi det var blevet misbrugt her.

»Nævnet anser det dog for hensigtsmæssigt, at det undersøges, hvorledes der fremover kan udveksles oplysninger mellem indklagede (»3«, red.) og de andre teleselskaber, når nummerserier spærres af et selskab på grundlag af konstateret fupopkald,« lyder opfordringen fra Teleankenævnet, der har landsdommer John Lundum som formand og derudover består af repræsentanter fra Forbrugerrådet Tænk og teleselskaberne selv.

Opkaldene fandt sted i april 2017.

Tænk først, ring bagefter

Forbrugerjuridisk chef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Susanne Aamann, opfordrer til varsomhed, når man ser, at ukendte numre har ringet til ens telefon.

»Selv om det kan virke fristende at ringe tilbage, så tænk dig altid godt om, hvis nummeret er ukendt. Foregår opkaldet for eksempel til satellittelefoner, kan det koste dig mange penge, fordi taksterne er meget høje,« siger hun i en kommentar til afgørelsen.