Teleselskaber lurepasser stadig om roamingpriser

Om to måneder kræver EU, at man kan bruge tale og data på sin telefon i udlandet til hjemlige priser. Men hvilke konsekvenser det får på de danske mobilpriser, vil ingen stadig ud med. Nu melder Telia ud - men kun i Sverige.

15. juni skal man principielt kunne bruge tale og data på sit mobilabonnement i resten af EU til hjemlig pris - i praksis bliver det nok anderledes. Arkivfoto: Shutterstock/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Georgejmclittle
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selv om Nordens største teleselskab, Telia, vil give svenske mobilkunder 20 gigabyte data med sig til hjemlandets vemodige priser, når kunderne rejser rundt i Europa efter 15. juni, er det stadig helt uafklaret, hvad danskere kommer til at betale, når EU om to måneder i princippet - men også kun i princippet - fjerner de forhadte roaminggebyrer for at bruge tale og data i udlandet.

Svenske kunder hos Telia, som i Danmark er tredjestørst efter TDC og norske Telenor, vil fra 11. april kunne bruge samme mængde data, som de har i deres abonnement, dog maksimalt op til 20 gigabyte, når de rejser rundt i de andre EU-lande. Er der brug for mere, kan man tilkøbe det til samme pris som hjemme i Sverige. Det er den ordning, som kunderne i dag har med »Roam Like Home«, når de rejser i de nordiske eller baltiske lande.

Telia: Sverige og Danmark er ikke ens

En række abonnementer vil dog samtidig blive sat op i pris med op til 30 svenske kroner om måneden.

»At Telia i Sverige har meldt ud, siger ikke nødvendigvis noget om, hvad der sker i Danmark. Markeder er meget forskellige, og Telias positioner er meget forskellige. Vi har endnu ikke sat dato på, hvad vi melder ud i Danmark, men det kommer hurtigst muligt og vil både gælde erhvervs- og privatkunder,« siger kommunikationsdirektør Mette Honoré fra Telia i Danmark til Berlingske.

Selv om EU officielt taler om, at roaminggebyret bliver afskaffet, så man kan bruge tale og data på sine rejser til samme pris som derhjemme, er det en sandhed med modifikationer.

Dyr afregning fortsætter

Som Berlingske tidligere har beskrevet, frygter nordiske og baltiske teleselskaber nemlig at blive ruineret, hvis kunderne bare slippes løs, fordi vi på disse kanter har meget store datapakker. EU har nemlig - hvilket Europaparlamentet bekræftede ved den endelige afstemning torsdag middag - fastholdt, at teleselskaberne skal afregne med hinanden for kundernes forbrug, og den pris ligger så højt, at der er indført begrænsninger på, hvor meget af sit hjemlige abonnement man får lov at bruge til hjemlig pris på ferien eller forretningsrejsen til et af de endnu 27 øvrige EU-lande.

Et almindeligt mobilabonnement til 100 kroner om måneden med fri tale og 7 gigabyte data får således efter indviklede beregninger kun lov til at bruge 3,5 gigabyte data om måneden, altså omkring halvdelen.

Ingen af de danske teleselskaber har meldt ud, hvad de gør. Alle lurepasser, og forventningen er, at priserne på abonnementerne nu vil tage et nøk opad. Teleselskabet, der solgte abonnementet til 100 kroner, skal nemlig afregne 57 kr. pr. gigabyte, altså 200 kroner, hvis man bruger alle 3,5 gigabyte, og derfor skal der penge ind ad andre kanaler.

Nogle frygter, at abonnementerne vil blive ændret, så de kun virker i Danmark, og så man skal tilkøbe sig udlandsadgang, hvis man har brug for det.

Det har Norges tredjestørste teleselskab, ICE, allerede indført.