Teleselskaber i fælles front mod TDC

Vi kan fint finde ud af at dække hele landet med mobilt bredbånd, lyder beskeden fra fire teleselskaber, der afviser TDCs forslag om at etablere en statsstøttet fond.

Nogle danskere bor så langt væk fra alting, at det er en dårlig forretning at sætte en mast op for deres skyld. Det skal et nyt forslag nu lave om på. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TDCs forslag om at staten skal medfinansiere udbygning af mobilnettet i Danmarks mest øde områder, møder nu overraskende modstand fra telebranchen selv. Det handler ikke om statsstøtte, men om, at vi får nogle ordentlige aftaler om prisen på den jord, vi skal stille vores master på, lyder budskabet fra Telenor, Telia, '3' og Global Connect, der nu erklærer sig klar til at hjælpe de nødstedte danskere uden at få støtte fra staten til projektet.

Både TDCs oprindelige forslag og de øvrige fire teleselskabers opsigtsvækkende modforslag, adresserer problemet med at danskere, der bor virkelig langt væk fra alting, stort set ikke har nogen muligheder for at få en internetforbindelse, der sætter dem i stand til at kommunikere digitalt med det offentlige Danmark. En habil internetforbindelse er dermed ikke længere en luksus, men en nødvendighed, hvis man vil i kontakt med fx sin kommune.

Det uvist præcis hvor mange dansker, der har dette problem - men nogle danskere, der bor virkelig langt fra alfarvej lider under, at de ikke kan få en stabilt hurtig internetforbindelse via kobberkabler, samtidig med at de bor for langt fra en mobilmast til at fange et 3G-signal. Det betyder, at de ikke kan opnå tilfredsstillende hastigheder uanset om de bruger en kablet internetforbindelse eller mobilt bredbånd.

4G på vej

I de kommende år har alle teleselskaberne planlagt dramatiske udbygninger af deres højhastighedsmobilnet, kaldet LTE eller 4G, og det kommer blandt andet til at ske på gamle GSM-frekvensbånd, hvilket teknisk løser en del problemer om mobil bredbåndsdækning i de tyndt befolkede egne herhjemme.

Trods denne heftige udbygning, forventes der alligevel fortsat at være nogle få tusinde husstande, der enten ligger meget øde eller meget geografisk skævt i forhold til de kommende mobilmaster.

Disse husstande kan forvente at blive helt koblet af det offentlige Danmark, hvis ikke problemet løses, og det fik i sidste uge TDC til at søge foretræde for folketingets landdistriktsudvalg, hvor TDC foreslog øget statsstøtte til udbygning af bredbåndsdækning i Danmarks udkantsområder via en fond, hvor pengene skulle komme fra fremtidige teleauktioner.

Nej tak

Det forslag vender Telia, Telenor, '3' og Global Connect nu kollektivt ryggen til.

"I stedet for at alle danser om den varme grød eller kun plejer egne interesser, mener jeg, det på tide, at vi sætter os omkring bordet og får drøftet en bæredygtig løsning for alle parter. Derfor indbyder vi nu til dialog. Og vi håber naturligvis, at alle spiller konstruktivt med – både TDC, myndigheder og politikere," siger administrerende direktør hos Telia, Søren Abildgaard.

Forslaget fra de fire teleselskaber skal gøre det nemmere at få en businesscase ud af at etablere mobilmaster i områder, hvor der bor ganske få danskere. Det kan blandt andet ske ved at kommunerne i de berørte områder stiller arealer billigere til rådighed for teleselskaberne, hvorefter teleselskaberne i fællesskab betaler for opsætning af mobilmaster.

Ukendt hvor mange

Hvor mange master det bliver nødvendigt at sætte op via dette samarbejde, skal dog første kortlægges - for det er på nuværende tidspunkt ukendt, hvor mange danskere, der om et par år fortsat ikke vil have adgang til en brugbar internetforbindelse, trods den allerede planlagte udbygning af mobilnettene.

De fire teleselskaber annoncerer samtidig, at de ikke har i sinde at gøre en fælles udbygning af mobilnettet i udkantsområder til en lukket fest - TDC må således gerne være med, hvis de vil.