Teleselskaber betaler millionbøde for ulovligt salg

Telia og 3 er for anden gang på et år blevet anmeldt til politiet af Forbrugerombudsmanden.

Nye overtrædelser af markedsføringsloven koster nu to teleselskaber en samlet millionbøde. Arkivfoto: Iris/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

To af landets største teleselskaber lægger sig fladt ned og betaler hver over en halv million kroner i bøde for ulovligt telefonsalg.

Det sker, efter at Forbrugerombudsmanden har politianmeldt Telia og Telias lavprisselskab, Call me, samt 3s lavprisselskab, Oister, til politiet.

Telia har accepteret en bøde på 575.000 kroner, mens 3 betaler 475.000 kroner for overtrædelserne, oplyser Forbrugerombudsmanden.

Anden politianmeldelse på et år

Det er anden gang på et år, at de to selskaber bliver politianmeldt.

De har overtrådt forbrugeraftalelovens forbud mod telefonsalg samt markedsføringslovens forbud mod at ringe til ejere af enkeltmandsvirksomheder, der er tilmeldt den såkaldte robinsonliste eller direkte har frabedt sig markedsføring. Telia-/Call me-sagerne drejer sig om opkald til 49 forbrugere og to virksomhedsejere. 3-/Oister-sagerne handler om opkald til 50 danskere og en virksomhedsejer.

Også en række virksomheder, der har hjulpet med opkaldene, er blevet politianmeldt for blandt andet at sælge navne og telefonnumre på danskere, der ikke har givet gyldigt samtykke til telefonisk markedsføring.

Forbrugerombudsmanden: Særligt groft med gentagelser

»Vi har gennem længere tid haft fokus på ulovligt telefonsalg og kan nu se, at klagerne over flere af virksomhederne ebber ud. Desværre er der stadig nogle, som ikke overholder reglerne. Det er særligt groft, når der er tale om virksomheder, der tidligere er blevet politianmeldt og har fået bøde for ulovligt telefonsalg,« siger forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen om sagerne.

I sagerne med Telia og Call me er også virksomhederne Toleadoo, SmartResponse og eGentic blevet politianmeldt, mens Salesgroup og Lead Partner er blevet politianmeldt i sagerne med 3 og Oister. SmartResponse har accepteret at betale en bøde på 65.000 kroner, mens Toleadoo og eGentic ønsker deres medvirken behandlet af domstolene.

Oister har meddelt Forbrugerombudsmanden, at selskabet siden slutningen af 2019 ikke længere benytter eksterne partnere til telesalg.