Telenors nye »Til salg«-skilt overrasker

Stor overraskelse over udmelding fra den norske koncernledelse om, at Danmark ikke er strategisk vigtig, siger analytiker, der venter nye kundetab hos TDC - som måske ikke er helt så utilfreds med det.

Danmark er ikke strategisk vigtig for Telenor, meddelte koncernens nye topchef onsdag efter et minus i det danske regnskab. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telenors nye udmelding fra højeste sted om, at Danmark ikke er afgørende vigtig at være i, vækker stor overraskelse.

»Man fristes til at spørge, at hvis Telenor ikke finder Danmark strategisk vigtig, hvor er Telenor her så? Det er i alle tilfælde ikke på grund af den gode indtjening eller de fremragende indtjeningsmuligheder, for der venter på ingen måde et slaraffenland af indtæger, hvis man bare lige står en periode igennem. Efter den forliste fusionsplan med Telia er man nødt til at melde ud over for aktionærerne, at man er villig til at genoverveje alle muligheder, for Danmark er ikke et specielt spændende telemarked at være på, når der er én spiller, TDC, der spiser hele indtjeningslagkagen,« siger senioranalytiker Morten Imsgard fra Sydbank, der følger telemarkedet tæt, til Berlingske.

Telenors nye koncernchef, Sigve Brekke, sagde på en telekonference onsdag morgen, at Danmark ikke er strategisk vigtig for den norskejede telegigant, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

»Det er meget mærkeligt at komme med sådan en melding, for den er ikke motiverende for den danske del af organisationen - men man må føle sig presset til det, fordi investorerne kræver svar, og så kan man ikke have en sentimental tilgang til at være i Danmark. Det vil ingen internationale investorer købe overhovedet,« fastslår Morten Imsgard.

Telenor Danmarks driftsresultat (EBITDA) gik i minus på 50 millioner norske kroner (koncernen er holdt op med at oplyse beløb i danske kroner) for juli-september, hvor Telenor samtidig vandt 15.000 nye mobilkunder og således igen rundede to millioner.

Dermed har både Telia, »3« og Telenor hentet flere mobilkunder, og de kan kun komme fra TDC, som fremlægger regnskab på tirsdag, den 3. november.

»Det er min klare overbevisning, at TDC efter et kundemæssigt godt 2. kvartal, hvor TDC vandt en del kunder, er begyndt at styre selskabet efter ikke at gå efter flere kunder men i stedet langt mere have en balanceret tilgang til at beskytte det gennemsnitlige månedsforbrug pr. kunde (ARPU) og levere et kontrolleret kundetab. Jeg forventer, at de igen i 3. kvartal vil tave kunder, men at det bliver langt mere kontrolleret end tidligere. Når TDC har så stor en kundebase, er det langt bedre at kunne fastholde den månedlige indtjening pr. kunde end at miste mobilkunder. Vi er på vej tilbage til »den normale situation«, hvor TDC leverer kunder til de andre og måske er meget godt tilfreds med det,« siger Morten Imsgard.

Han hæfter sig også ved de annoncerede prisstigninger på omkring 100 TDC-abonnementer fra årsskiftet.

»Det er tæt på TDCs vigtigste våben hvert år at løfte priserne inden for flere forretningsområder, så TDC bedre kan stå året igennem,« siger han.

TDC, Telenor og Telia har alle gennem de seneste uger afskaffet de billigste mobilabonnementer og lagt lidt mere i den næste mobilpakke for at få danskerne til at skifte opad, når de vælger mobilabonnement. Men det gælder kun de nye kunder og vil derfor, efter Morten Imsgards mening, ikke få nogen større betydning her og nu på den pressede økonomi, som alle teleselskaberne kæmper med i den mangeårige mobilpriskrig.