Telenor vinder kunder og tjener flere penge

Danmarks næststørste teleselskab ser ud til at være kommet ud af kriseåret og har i årets første måneder vundet endnu 9.000 mobilkunder og øget sit driftsresultat betydeligt.

Kampen om de danske mobilkunder er blevet skærpet, efter at Telenor og Telia fik nej til at slå sig sammen. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kunderne fortsætter med at strømme til Danmarks og Nordens næststørste teleselskab, det norskejede Telenor, som nu også tjener langt flere penge på forretningen.

I januar-marts skiftede endnu 9.000 mobilkunder til Telenor, der nu har 1.829.000. Til gengæld forsvandt 2.000 fastnetkunder og 1.000 internetabonnenter, fremgår det af regnskabet torsdag morgen.

Telenors omsætning er faldet en anelse fra 1.256 millioner norske kroner (selskabet aflægger ikke regnskab i danske kroner) til 1.249 millioner. Et stort salg af nye mobiltelefoner - frem for alt Apples iPhone 7-telefoner - har dog bidraget til at begrænse tilbagegangen. Til gengæld er driftsresultatet (EBITDA) vokset fra 153 millioner norske kroner for et år siden til nu 212 millioner.

Topchef: Nedgangen er stoppet

Telenor har været nede i en bølgedal men hentede i julekvartalet hele 44.000 nye mobilkunder og kunne for første gang siden 2011 aflevere en pengekasse, der var mere fyldt, end den var ved årsskiftet.

»Nu er nedgangen siden 2011 stoppet, og vi kan se, at det begynder at gå frem,« sagde Telenors topchef i Danmark, Jesper Hansen, til Berlingske.

I første kvartal 2017 voksede indtjeningsgraden (EBITDA-marginen) med fem procentpoint til 18 procent.

»Jeg er tilfreds med, at vi har en stabil udvikling i kundebasen, og at vi ser en stigning i EBITDA-marginen på grund af lavere omkostninger som følge af vores investering i simplificering af virksomheden. Det ændrer dog ikke på, at vi stadig befinder os i et marked med hård konkurrence. Vi er på den rigtige rejse, men der er fortsat et godt stykke vej at gå,« siger Jesper Hansen, som har stået i spidsen for Telenor i Danmark siden sommeren 2015, i en kommentar til regnskabet.

Det gennemsnitlige forbrug om måneden pr. mobilkunde - et af de vigtige nøgletal for teleselskaberne - er til gengæld faldet. En Telenor-kunde bruger nu kun 138 norske kroner om måneden mod 143 kroner i julekvartalet og 152 kroner for et år siden.

Telia tabte kunder, »3« vandt

Telenors konkurrent men samarbejdspartner på det danske mobilnet, Telia, tabte i første kvartal endnu 28.000 mobilkunder, 3.000 fastnetkunder og 2.000 internetkunder oven i de 27.000 mobilkunder, som forsvandt i julekvartalet som følge af en oprydning blandt mindre aktive abonnenter. Alligevel fastholdt Telia sin indtjening på stort set samme niveau som i første kvartal 2016, nemlig 1.479 millioner svenske kroner.

»3«, som er fjerdestørst i Danmark efter TDC, Telenor og Telia, hentede i januar-marts 11.000 nye mobilkunder og har nu 1.212.000 millioner. Omsætningen gik tilbage fra fra 1.043 millioner kroner for et år siden til nu 724 millioner. Driftsresultatet (EBITDA) voksede til gengæld fra 151 til 172 millioner kroner, så indtjeningsgraden er oppe på 24 procent.

TDC kommer med regnskab fredag morgen, 5. maj.

Konkurrencen fortsætter

Under Telenor-hatten hører også lavprismobilselskabet CBB, som har slugt lavprisselskabet Bibob, og Danmarks sjettestørste TV-leverandør, Canal Digital, som dog aldrig er blevet koblet tæt sammen med resten af Telenor og derfor aflægger selvstændigt regnskab.

Telia og Telenor har siden 2014 drevet fælles mobilnet i Danmark under navnet TT-Netværket for at kunne dele regningen. Et efterfølgende ønske om direkte at slå sig sammen i Danmark blev forpurret af EU-Kommissionen, der vendte tommelfingeren nedad. Siden september 2015 har Telia og Telenor derfor konkurreret videre mod hinanden.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, der kom til Danmark i 2000, da Telenor købte 53,5 procent af aktierne i Sonofon, som brød TDCs/Tele Danmarks monopol, af GN Store Nord. I 2004 købte Telenor sin amerikanske samarbejdspartner, Bell South, ud og overtog hele Sonofon, og i 2005 købte Sonofon så bredbåndsudbyderen Cybercity. I sommeren 2009 skiftede både Sonofon og Cybercity navn til Telenor.

Telenor i Danmark havde ved udgangen af marts 1.579 medarbejdere. Det er 354 færre end for et år siden.