Telenor-topchef forlader omstridt bestyrelse

Jon Fredrik Baksaas trækker sig fra Vimpelcom oven på eskalerende bestikkelsessag.

Jon Fredrik Baksaas, Telenors topchef, træder ud af bestyrelsen i mobilgiganten Vimpelcom oven på en rullende bestikkelsessag. Arkivfoto: Kyrre Lien, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Lien, Kyrre
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Topchefen for den norske telegigant, Telenor, har trukket sig fra bestyrelsen i det store russiskdominerede mobilselskab Vimpelcom oven på bestikkelsesafsløringer i Usbekistan.

Jon Fredrik Baksaas trak sig med øjeblikkelig virkning fra sin bestyrelsespost i Vimpelcom, som Telenor ejer 33 procent af aktierne og 43 procent af de stemmeberettigede aktier i, efter flere måneders ballade om Vimpelcoms involvering i tilsyneladende bestikkelse. Vimpelcom har betalt over en halv milliard kroner under bordet for at få en eftertragtet tilladelse til at sælge mobiltelefoni.

Baksaas har siddet i Vimpelcoms bestyrelse siden 2010.

Minister tager beslutning til efterretning

Den norske erhvervsminister, Monica Mæland, tager Telenor-topchefens beslutning til efterretning og ønsker ifølge nyhedsnetstedet E24.no ikke at give yderligere kommentarer. Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, som hører til blandt verdens ti største mobilselskaber.

Vimpelcom har i to omgang har betalt sammenlagt 600 millioner norske kroner eller 526 millioner danske kroner til et skuffeselskab i Gibraltar, Takilant, som kontrolleres af den usbekiske diktators datter, Gulnara Karimova, som har været ansvarlig for Usbekistans telemarked. Udbetalingerne er sket i 2007 og 2011 gennem et Vimpelcom-ejet selskab, der er indregistreret på De Britiske Jomfruøer.

Telenors bestyrelsesformand, Svein Aaser, som sammen med Jon Fredrik Baksaas har skullet stille på erhvervsministerens kontor og forklare sig, siger til norsk presse, at han gennem en periode har drøftet med Baksaas, at han skulle træde ud. Telenor har en række andre medlemmer af Vimpelcoms bestyrelse.

»Telenor har nultolerance over for korruption, og som ejer i Vimpelcom vil vi støtte den igangværende efterforskning,« skrev Jon Fredrik Baksaas i en pressemeddelelse, da han mandag eftermiddag offentliggjorde beslutningen om at træde ud.

Kostede store dele af Telias ledelse jobbene

Vimpelcom har størstedelen af sine aktiviteter i Rusland, og det er da også den russiske koncern Alfa Group, som er flertalsaktionær i Vimpelcom, hvis koncernledelse har til huse i Amsterdam i Holland, mens Vimpelcom selv er indregistreret i USA.

Vimpelcom er under efterforskning i Holland, Schweiz og USA for korruption.

Også den svensk-finske telegigant, Telia, der også er blandt verdens største, har benyttet underhåndsbetaling gennem Takilant i Gibraltar til at få en mobillicens i Usbekistan, men i modsætning til Telenor-sagen var det et fuldt Telia-ejet datterselskab, som stod bag bestikkelsespengene.

Sagen, der lige nu kører i Stockholms Tingsrätt, har kostet størstedelen af Telia-ledelsen, heriblandt bestyrelsen, deres poster.