Telenor-top skal forklare korruption

Norges erhvervsminister har indkaldt mobilgigantens topledelse til at stå skoleret oven på afsløring af korruptionssag i Usbekistan.

Udsigt over den usbekiske hovedstad, Tasjkent, hvor det delvis Telenor-ejede mobilselskab Vimpelcom opererer. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Toppen i et af verdens største mobilselskaber, Telenor, skal stå skoleret i næste uge, når Norges erhvervsminister har bedt om at få en forklaring på den eskalerende korruptionssag i Usbekistan, hvor et af de teleselskaber, som Telenor er medejer af, har betalt over en halv milliard kroner under bordet for at få en eftertragtet tilladelse til at sælge mobiltelefoni.

Erhvervsminister Monica Mæland har indkaldt Telenors bestyrelsesformand Svein Aaser på onsdag, skriver det norske telegrambureau NTB.

Minister: Telenor har samfundsansvar

»Som en betydelig mindretalsaktionær i Vimpelcom har Telenor en rolle i at kommunikere forventninger om at efterleve reglerne og at håndtere samfundsansvar. Som for andre selskaber forventer jeg, at Telenor har retningslinier og systemer til at forhindre korruption og til at håndtere mulige lovbrud eller tvivlstilfælde,« siger Monica Mæland til NTB.

Også Telenors topchef Jon Fredrik Baksaas, som sidder med i mobilselskabet Vimpelcoms bestyrelse, deltager i mødet.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor, som er Norges største teleselskab og hører til blandt verdens ti største.

Det norske dagblad Klassekampen har afsløret, at Vimpelcom, som Telenor ejer 33 procent af aktierne og 43 procent af de stemmeberettigede aktier i, i to omgang har betalt sammenlagt 600 millioner norske kroner eller 526 millioner danske kroner til et skuffeselskab i Gibraltar, Takilant, som kontrolleres af den usbekiske diktators datter, Gulnara Karimova, som har været ansvarlig for Usbekistans telemarked. Udbetalingerne er sket i 2007 og 2011 gennem et Vimpelcom-ejet selskab, der er indregistreret på De Britiske Jomfruøer.

Arbejder i de mest korrupte lande

Vimpelcom har størstedelen af sine aktiviteter i Rusland, og det er da også den russiske koncern Alfa Group, som er flertalsaktionær i Vimpelcom, hvis koncernledelse har til huse i Holland, mens Vimpelcom selv er indregistreret i USA.

Vimpelcom er under efterforskning i Holland, Schweiz og USA for korruption. Selskabet arbejder i nogle af verdens mest korrupte og mindst frie lande, hvor teleselskaber ikke kun skal kunne håndtere korruption og bestikkelse men også tvinges til at stille deres teknologi til rådighed for regimernes efterretningstjenester, som overvåger oppositionsfolk, journalister og menneskerettighedsaktivister, forklarer Ivar Dale fra Den norske Helsingforskomité til dagbladet Verdens Gang.

»Telenor og forhåbentlig Vimpelcom må være sig vældigt bevidst om, hvad de er villige til at gå med til, og hvor de sætter grænsen,« siger generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til avisen.

Telia-ledelse måtte gå efter korruptionssag

Også den svensk-finske telegigant, Telia, der også er blandt verdens største, har benyttet underhåndsbetaling gennem Takilant i Gibraltar til at få en mobillicens i Usbekistan, men i modsætning til Telenor-sagen var det et fuldt Telia-ejet datterselskab, som stod bag bestikkelsespengene.

Sagen, der lige nu kører i Stockholms Tingsrätt, har kostet størstedelen af Telia-ledelsen, heriblandt bestyrelsen, deres poster.