Telenor-top inddrages i Panama-sag

Mobilgigantens nyvalgte bestyrelsesformand, som skulle rydde op efter en bestikkelsessag, kom fra jobbet som koncerndirektør for privatkunder i Nordea og bliver nu undersøgt.

Telenor, som er en af verdens ti største mobilselskaber, fik i januar ny bestyrelsesformand for at få ryddet op i en bestikkelsessag i Eurasien. Den nye formand bliver nu undersøgt i den store Panama-lækagesag, fordi hun var koncerndirektør for Nordeas private bankkunder indtil da. Arkivfoto: Mauritz Antin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN

Et af verdens største mobilselskaber, det norske Telenor, bliver nu også blandet ind i den store Panama-læk.

Den nyvalgte bestyrelsesformand for Telenor, Gunn Wærsted, bliver nemlig nu undersøgt for sin rolle i sagen. Hun var nemlig indtil udnævnelsen 14. januar i år koncerndirektør med ansvar for blandt andet privatkunderne i storbanken Nordea, og derfor har den norske erhvervsminister Monica Mæland fra Høyre bedt nomineringskomitéen i Telenor se på sagen, fordi Nordea gennem sit Luxembourg-kontor tilsyneladende har spillet en meget aktiv rolle i at formidle oprettelse af anonyme skuffeselskaber i Panama gennem det advokatfirma, hvis dokumenter i milliontal er blevet lækket.

Den norske stat ejer stadig 54 procent af Telenor.

»Den type spørgsmål er det op til nomineringskomitéen i selskabet at vurdere. Jeg er bekendt med, at komitéen nu ser på sagen,« siger Monica Mæland til netnyhedstjenesten E24.no.

Oprydning efter bestikkelsessag

Gunn Wærsted blev netop valgt som ny bestyrelsesformand i Telenor med opgaven at få ryddet op, efter at den hidtidige var blevet fyret oven på en bestikkelsessag, som det delvis Telenor-ejede mobilselskab Vimpelcom er involveret i. Vimpelcom, der er børsnoteret i USA og har hovedsæde i Amsterdam i Holland, er blevet taget i at have betalt penge under bordet for at få fingrene i de nødvendige licenser til at drive mobiltelefoni i Usbekistan. Sagen efterforskes i flere lande.

Formanden for nomineringskomitéen, Anders Skjævestad, vil ikke over for E24 kommentere sagen, og Gunn Wærsted selv har hverken netavisen eller finansavisen Dagens Næringsliv (DN) kunnet få fat i.

Monica Mæland vil afvente nomineringskomitéens vurdering forud for generalforsamlingen i Telenor 11. maj.

Nordea har ifølge de lækkede dokumenter tilbudt sine rigeste kunder at oprette skuffeselskaber i skattelyet Panama gennem advokatfirmaet Mossack Fonseca.

LÆS MERE