Telenor står til gigantbøde for misbrug

Den statsejede telegigant skal af med næsten en milliard norske kroner for at forsøge at holde konkurrenter ude, siger de norske konkurrencemyndigheder.

Udsigten til en bøde på nær en milliard norske kroner har vakt bestyrtelse i Telenors hovedkontor i den nedlagte Fornebu lufthavn uden for Oslo. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere

Den norske telegigant Telenor har forsøgt at forhindre en konkurrent i at komme ind i Norge. Det kommer nu til at koste en bøde på 906 millioner norske kroner.

Det norske Konkurransetilsynet ransagede for fire år siden Telenors hovedkontor i den tidligere lufthavnsbygning i Fornebu uden for Oslo på baggrund om en mistanke om, at Telenor havde misbrugt sin dominans til at holde en konkurrent ude.

»Vores foreløbige vurdering er, at Telenor har misbrugt sin dominerende stilling ved at lægge hindringer i vejen for etableringen af et konkurrerende, tredje mobilnet,« siger konkurrencedirektør Lars Sørgaard til den norske nyhedstjeneste E24.no.

Forsøgte at holde konkurrenter ude

De 906 millioner norske kroner, som myndighederne vil pålægge Telenor i bøde, svarer til 743 millioner danske. Telenor har frem til 1. marts til at forsøge at overbevise myndighederne om, at de tager fejl.

»Vi er overraskede og uenige varslet fra Konkurrencetilsynet,« siger Telenors kommunikationsdirektør, Torild Uribarri, i en udtalelse.

Sagen går tilbage til 2010-2014. Her var Network Norway og Tele2, som siden er solgt til svensk-finske Telia, i gang med at opbygge et tredje mobilnet i Norge. Telenor var forpligtet til at leje adgang ud til sit net så længe, men det skete på vilkår, som ikke levede op til aftalen. Dertil kommer, at Telenor ifølge myndighederne har indgået eksklusivaftaler med fire mobilselskaber »og på denne måde begrænset det tredje mobilnets muligheder for at skaffe sig kunder«, siger konkurrencedirektør Lars Sørgaard.

Tredje net stadig under opbygning

Mobilmarkedet i Norge domineres af Telenor og Telia, mens Ice er i færd med at udbygge sit landsdækkende 4G-mobilnet og indtil da lejer sig ind hos Telia for at sikre sig dækning.

På samme måde lejer »3« i Danmark sig ind på Telenors og Telias fælles mobilnet i de områder, hvor »3« ikke selv dækker. Danmark har tre mobilnet: TDCs, Telia/Telenors og »3«s.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor, der er næststørste teleselskab i såvel Norden som i Danmark men er en klar nummer et i hjemlandet.