Telenor privatiseres ved regeringsskifte

Ny borgerlig regering i Norge vil privatisere Nordens næststørste teleselskab.

Nordens næststørste teleselskab, Telenor, skal privatiseres, hvis Norge vælger en borgerlig regering. Foto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det norskejede teleselskab Telenor, som herhjemme også ejer CBB Mobil, Bibob og Canal Digital, skal privatiseres, hvis Norge skifter regering ved valget 14. september.

To af de største oppositionspartier vil nemlig gå i gang med en omfattende privatisering, hvis de sammen kan danne en centrum-højre-regering. Fremskrittspartiet står i seneste meningsmåling fra Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) til 24,3 procent af stemmerne og det konservative Høyre til 15 procent. Sammenlagt ser der ud til at blive borgerligt flertal.

Enige om frasalg

Selv om Fremskrittspartiet og Høyre er uenige på en lang række områder, er de enige om, at statens kontrol over forskellige selskaber skal slækkes. Den norske stat ejer f.eks. 67 procent af olie- og gasselskabet StatoilHydro - en post, der er 350 milliarder kroner værd - og har tilsvarende store andele i aluminiumsproducenten Norsk Hydro og ejer altså også 54 procent af Telenor.

»Vi fremlægger forslag om at give regeringen mulighed for at forberede en privatisering og gradvis sælge ned. Dette kan man ikke gøre hen over natten,« siger Fremskrittspartiets leder, Siv Jensen.

Telia - og snart også TDC - er til salg

Telenor er Nordens næststørste teleselskab efter svensk-finske TeliaSonera. Den svenske regering satte sidste år sine 37,5 procent aktier i Telia-koncernen til salg som led i den største privatisering i landets historie. France Telecom meldte sig som køber men blev afvist, da Telias bestyrelse fandt buddet for lavt. Siden har ingen købere bekendt kulør.

Også danske TDC, som er langt mindre end sine nordiske konkurrenter, kan snart ventes til salg. TDC blev i 2005 købt af fem britisk-amerikanske kapitalfonde, som siden har trimmet selskabet og solgt fra, så TDC i dag kun består af erhvervssalg i Norden, det ungarske HTTC og det schweiziske Sunrise.

ATPs nej til at sælge sine TDC-aktier blokerede for, at fondene kunne tage TDC af børsen, og med det stærkt pressede telemarked med vigende salg og styrtdykkende priser synes den mest sandsynlige udgang på kapitalfondenes æra at blive, at de sælger deres aktier i en ny børsnotering af TDC.