Telenor og Telia i gang med det store udsalg

De nordiske giganter sælger ud af deres forretninger efter stor bestikkelsesskandale.

Telenor, som den norske stat ejer 54 procent af, sælger nu endelig ud af det skandaleombruste russiske mobilselskab Vimpelcom. Arkivfoto: Mauritz Antin, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURITZ ANTIN

Nordens to største teleselskaber, norske Telenor og svensk-finske Telia, er i fuld gang med at melde sig ud af klubben af verdens største teleselskaber.

Telenor begyndte mandag formiddag udsalget med en stor del af sin ejerandel i det skandaleramte, russiske teleselskab Vimpelcom, som Telenor i et år har villet af med.

Telenor ejer omkring 33 procent af Vimpelcom, der også har store aktiviteter i Ukraine. I første omgang sælges 142,5 millioner af de 580 millioner aktier gennem et offentligt udbud i USA, og køberen vil få forhåndskøberet til endnu 21 millioner aktier til den samme pris, oplyser Telenor selv, altså i alt 8,1 procent af Vimpelcom.

Stop efter bestikkelsesskandale

Det skulle betyde, at Telenors ejerandel er 4,5 milliarder norske kroner eller 3,6 milliarder danske værd. Telenor har hyret Morgan Stanley, J.P. Morgan, Citigroup og Crédit Suisse til at forestå salget.

Vimpelcom er børsnoteret i USA men har hovedkontor i Amsterdam. Storaktionær er den russiske mangemilliardær Mikhail Fridman. Han ejer gennem sit selskab Alfa Group 56 procent af aktierne i Vimpelcom, der har 200 millioner mobilkunder.

Telenor og Alfa Group har i årevis været uenige om strategien i Vimpelcom, og Telenor har siden oktober 2015 villet af med selskaber oven på en bestikkelsessag, hvor Vimpelcom - ligesom Telia - har betalt penge under bordet for at sikre sig tilladelse til at have mobilnet i Usbekistan.

Det skete gennem et skuffeselskab, Takilant, som er indregistreret i Gibraltar, og som har tætte forbindelser til Usbekistans præsidents datter, Gulnara Karimova, som på det tidspunkt havde ansvaret for det usbekiske telemarked. Sagen har været efterforsket i Schweiz, Sverige og USA samt Holland. En hollandsk domstol beordrede 20. juli, at 123 millioner euro blev beslaglagt fra Takilant i Holland på grund af bestikkelsen fra Vimpelcom og Telia. Vimpelcom indvilligede i februar i år i at betale 795 millioner euro for at få lukket sagerne i USA og Holland.

Danmark spøger stadig

Telenor er Nordens og Danmarks næststørste teleselskab. Telia er det største, og også Telia har været ramt af skandalesagen i Usbekistan - så meget, at det kostede Telia-topledelsen deres job. Siden har Telia besluttet at afhænge alle sine aktiviteter i Eurasien, og i sidste uge solgte telegiganten sine 60 procent af mobilselskabet Tcell i Tadjikistan for 39 millioner dollars. Køber var Aga Khan Fund for Economic Development, som allerede ejede 40 procent af Tcell.

Telia har tidligere solgt sit selskab i Nepal og har nu aktiviteter tilbage i Aserbajdsjan, Kasakhstan, Georgien, Moldova, Usbekistan og delvis i Tyrkiet, hvor Telia er medejer af Turkcell.

I juni solgte Telia sine 76,6 procents ejerandel i det spanske lavprismobilselskab Yougo for 479 millioner euro til Spaniens fjerdestørste teleselskab, Masmovil.

Telenor og Telia forsøgte sidste år at slå deres selskaber i Danmark sammen men fik nej fra EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager, som frygtede, at et »Telianor« på den ene side og på størrelse med et TDC på den anden side ville kvæle konkurrencen på telemarkedet i Danmark.

Siden har de to selskaber arbejdet på at forbedre den pressede økonomi på andre måder. Det har flere gange været på tale, at Telia kunne sælge sit danske selskab til »3« og i stedet købe TDC, der sammenlignet med sine nordiske konkurrenter er meget lille men i Danmark er nummer 1 på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, internetforbindelser og TV.