Telenor og Tele2 bygger 4G-net i Sverige

Svenskerne kan nu glæde sig over, at de har et funklende nyt 4G-mobilnet på vej. Det sker, mens den danske situation stadig er helt uafklaret.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens teleselskaberne i Danmark fortsat raser over udsigten til at måtte punge ud med nye millioner for licensen til at opgradere deres mobilnet, er situationen i Sverige helt anderledens aggressiv. De to teleselskaber Telenor og Tele2 er nemlig nu gået sammen om at lave et mobilnet, baseret på LTE-teknologien.

Samarbejdet betyder desuden, at de to selskaber deles om ét mobilnet i stedet for at bygge hver deres - et fænomen, der er et direkte resultat af de stadigt mindre marginer på at drive mobilselskab i norden.

Milliarder til nye licenser

LTE-teknologien er mere evolution end revolution. Teleselskaberne har de senere år bygget såkaldte 3G-net mange steder i den vestlige verden for at kunne tilbyde kunderne højere hastigheder på datatransmission via mobilmasterne - fx via mobilt bredbånd. I Danmark har teleselskaberne måttet hoste op med milliarder for licenserne til at bygge 3G-net. LTE er en viderudvikling, der gør datatransmissionshastighederne endnu højere, end 3G-nettene i dag kan præstere.

Men for nylig annoncerede politikerne i Danmark, at selskaberne ikke skal regne med at få lov til at bygge LTE-net gratis uden nye licensauktioner. Det fik blandt andre Telia-chef Jesper Brøckner til at fare i flint og anklage politikerne for at betragte teleselskaber som malkekøer, man kan malke penge ud af i en tid, hvor en række andre brancher får store hjælpepakker.

Fælles net klar i år - kunder først i 2010

Telenor og Tele2 forventer at rulle det nye LTE-net ud allerede i år, skriver Reuters. Nettet forventes dog først lanceret i 2010. De to selskaber forventer samtidig at lukke deres egne GSM-net (de almindelige mobilnet), når udrulningen er komplet. Ingen af de to selskaber har dog konkret fortalt, hvad de forventer at kunne spare på at arbejde sammen om udbygningen i stedet for at lancere hver deres net.

Til gengæld lyder meldingen, at svenskerne i 2013 vil have adgang til mobil bredbånd med hastigheder på 80 Mbit/s på landet og svimlende 150 Mbit/s i byerne. I dag sælges de fleste mobile bredbåndsforbindelser med hastigheder mellem 1 Mbit/s og 7,2 Mbit/s, men selskaberne er i gang med at opgradere deres net til hurtigere hastigheder.

Tilsvarende samarbejdsaftaler har ikke umiddelbart været på tale i Danmark, hvor både TDC, Sonofon, Telia og '3' ejer hver deres mobilnet.