Telenor kræver 79 milliarder i erstatning

Stor korruptionssag i Indien udvikler sig konstant.

Telenors indiske selskab, Uninor, har fået frataget sin licens efter en større korruptionsskandale i Indien og skal nu ud at søge den igen. Arkivfoto: Amit Dave, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Telenor kræver 79 milliarder kroner i erstatning, efter at de indiske myndigheder har frataget den norske mobilgigant retten til at sælge mobiltelefoni i Indien i en speget korruptionssag.

Telenors kommunikationschef Tor Odland bekræfter over for den norske nyhedstjeneste E24.no, at erstatningskravet er varslet over for den indiske regering. Han vil dog ikke bekræfte beløbet, som Times of India gør op til 14 milliarder dollars.

Licenser solgt gennem korruption

Den indiske højesteret trak 2. februar i alt 122 mobillicenser tilbage, som forskellige selskaber havde købt siden 2008. Det skete på baggrund af afsløringer af, hvordan licenserne gennem korruption blev solgt til lavere pris, end den indiske stat kunne have fået for dem.

Telenors selskab, Uninor, var blandt de berørte, selv om Telenor ikke ejede selskabet, da ulovlighederne fandt sted. Telenor købte sig senere ind i det indiske selskab Unitech, som ejede retten til licenserne, og omdøbte selskabet til Uninor.

Balladen har betydet, at Telenor for nylig bogførte en nedskrivning på hele 4,2 milliarder norske kroner (det samme i dansk valuta) i licenser og goodwill i Indien.

Telenor vil overflytte de 17.500 ansatte og de nu 38,8 millioner mobilkunder til et nyt selskab.

Også partner sagsøgt

Telenor har sagsøgt sin tidligere indiske partner for et milliardbeløb.

Indien er verdens næststørste mobilmarked. Med udgangen af december 2011 var der 894 millioner mobilkunder.

Den norske stat ejer 53,97 procent af Telenor, der hører til blandt verdens ti største teleselskaber. I Norden er Telenor næststørst efter Telia. Telenor er selv i 11 europæiske og asiatiske lande og ejer desuden andele af selskaber i andre 19 lande.