Telenor kommer nu til salg

Den norske stat vil sælge 20 procent af sine aktier i et af verdens største mobilselskaber.

Telenor Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Haugaard

Den norske regering har fået grønt lys til at sælge ud af statens ejerandel af et af verdens største mobilselskaber, Telenor.

Den norske mindretalsregering fik tirsdag Stortingets godkendelse til, at staten fremover kun skal eje 34 procent og ikke som nu næsten 54 procent af Telenor, som er Norges svar på TDC men på koncernplan betydeligt større.

De 20 procent, som nu skal sælges fra, ventes at indbringe omkring 43 milliarder danske kroner til statskassen.

Godkendelse - på visse betingelser

Regeringen har skullet sikre sig støtte fra de små partier Kristelig Folkeparti og Venstre, og det er ikke uden betingelser.

»Fuldmagten til nedsalg i Telenor bliver vedtaget med forsikringer om, at kritisk infrastruktur bliver varetaget,« skriver de to partier i en fælles udmelding.

Dermed vil de sikre sig, at Telenor fortsat bindes til at skulle levere telefoni m.m. til hele Norge, uanset de store geografiske afstande. De norske myndigheder vil fortsat skulle regulere Telenors infrastruktur, ligesom de forpligtelser, som Telenor i dag har med at stille sit net til rådighed for myndighederne, ikke påvirkes.

Ved at beholde 34 procent kan den norske stat fortsat nedlægge veto mod større ændringer i Telenor og bl.a. sikre sig, at hovedkontoret forbliver i Norge. Til gengæld slækker man på den øvrige, fulde kontrol over Norges største televirksomhed.

Erhvervsminister Monica Mæland fra Høyre glæder sig over nedsalget, da »der er få lande, som har større statsligt ejerskab end Norge«.

Telenor er i Danmark nummer 2 efter TDC og indgik i december 2014 aftale med sin svensk-finske konkurrent, Telia, om at slå deres forretninger i Danmark sammen til ét selskab i løbet af 2015, når EUs konkurrencemyndigheder har sagt god for aftalen. Dermed skaber de et mobilselskab, som er stort set lige så stort som TDC.