Telenor i ny sag om børnearbejde

Norsk TV afslører, hvordan børnearbejdere producerer mobiludstyr under kummerlige arbejdsforhold.

I disse åbne syrebade produceredes mobilmaster til Telenor og Ericsson, da dansk dokumentarhold afslørede forholdene i Bangladesh i juni. Foto: Lotte LaCour Fold sammen
Læs mere
Endnu en gang er den norske telekoncern Telenor, som herhjemme ejer bl.a. Sonofon og Cybercity, kommet i klemme for børnearbejde og farligt arbejdsmiljø.

Endnu en fabrik, som leverer dele til det Telenor-ejede mobilselskab Grameenphone i Bangladesh, er blevet taget i at bruge børnearbejdere og lade folk arbejde under farlige forhold.

Det sker kun tre måneder, efter at et dansk TV-dokumentarprogram afslørede, hvordan Telenor og den svenske mobilgigant Ericsson fik produceret mobilmaster under rystende arbejdsforhold og med brug af børnearbejdere.

Forbedret kontrol

Afsløringen, der blev sendt på de nationale TV-kanaler i hele Norden, tvang Telenor og Ericsson til straks at skride til handling og forbedre kontrollen. Begge selskaber brøster sig af medlemskaber i organisationer for etisk handel, hvorfor afsløringen blev ekstra pinlig.

Telenor er verdens syvendestørste mobilselskab og ejer - foruden Sonofon og Cybercity - CBB Mobil, Tele2 Danmark og TV-leverandøren Canal Digital. Ericsson ejer halvparten af mobiltelefonproducenten Sony Ericsson.

Nye billeder af børnearbejdere

Norsk TV, NRK, viste torsdag billeder af børnearbejderne og de farlige arbejdsforhold hos selskabet Gazi Engineering i Dhaka. Det er ikke underleverandør til Grameenphone men leverer til en af underleverandørerne. På billederne ser man tydeligt, at børn, der er under 14 år, arbejder med at lave dele til mobilmaster. Børnene svejser uden nogen form for beskyttelse. De mangler støvmasker og bærer på tunge jernrør og metalgenstande, samtidig med at de betjener tungt maskiner.

Det er den norske journalist Erling Borgen og den danske journalist Tom Heinemann, som også stod bag det oprindelige TV-program »Et tårn af løfter«, som har produceret det nye program.

Telenors ledelse blev torsdag informeret om de nye afsløringer og sendte straks to inspektører til fabrikken. De bekræftede, at det var problemer.

»Siden juni har vi etableret en række nye rutiner, som gør os i stand til at hanke op i sådanne sager straks. Vi har været på denne fabrik i dag og vil granske forholdene dér nærmere,« sagde Telenors koncernchef, Jon Fredrik Baksaas, torsdag efter et møde med den største minoritetsejer i Grameenphone, Nobel-fredsprismodtageren Muhammad Yunus.

Forfærdet over afsløringer

Yunus udtrykte forfærdelse over de nye afsløringer.

»Jeg er svært skuffet. Dette er jo forfærdeligt. Og ledelsen i Telenor virker jo helt immune i forhold til at gribe ind over for dette. Det er ikke, hvad man kan forvente sig af Telenor, et selskab i verdensklasse,« sagde Muhammad Yunus til norsk TV 2 under et besøg i Oslo torsdag.