Telenor holder skansen med stille fremgang i Danmark

Mobilmarkedet er blevet mere roligt i Danmark, hvilket gør det lettere for Danmarks næststørste teleselskab at tjene penge. Den danske afdeling opskrives med næsten en milliard kroner i værdi.

Telenor har de seneste år brugt store summer på at lægge alle sine IT-systemer om til langt større - og dermed billigere - selvbetjening for at forbedre økonomien på et af de hårdeste telemarkeder i verden. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste teleselskab, Telenor, holder skansen med en beskeden fremgang i både økonomi og mobilkundetallet, mens selskabet til gengæld taber både fastnet- og internetabonnenter.

Det fremgår af kvartalsregnskabet, som kom onsdag morgen fra den norskejede koncern, som i Danmark også driver lavprismobilselskabet CBB og ejer TV-distributøren Canal Digital.

Telenors omsætning i 4. kvartal blev en fremgang på 72 millioner til 1.380 millioner norske kroner (koncernen aflægger ikke regnskab i danske kroner) mod 1.309 millioner for et år siden. Driftsresultatet endte på 123 millioner kroner mod 117 millioner for et år siden.

Antallet af mobilkunder er vokset med blot 1.000 til 1.827.000 i forhold til efterårskvartalet. Det er et udtryk for, at der er blevet mere stille på markedet, efter at TDC købte Plenti, som trykkede priserne hos de store. Det gennemsnitlige månedsforbrug pr. mobilkunde - et vigtigt nøgletal for selskaberne - har gennem hele 2017 ligget stabilt på 115 danske kroner, hvilket er et tegn på stilhed i mobilkrigen, selv om det i julekvartalet 2016 lå tre kroner højere.

Til gengæld har Telenor mistet 1.000 fastnetkunder og 3.000 internetkunder på årets sidste tre måneder.

Telenor opskrevet med næsten en milliard kroner

Telenors administrerende direktør, Jesper Hansen, hæfter sig ved, at Telenors driftsresultat for hele 2017 er steget med 189 millioner kroner eller 40 procent i forhold til 2016, som var et svært år.

»Jeg er meget tilfreds med den udvikling, som vores forretning er inde i. Vi begynder at se effekten af vores strategi og de effektiviserings- og digitaliseringstiltag, som vi har sat i gang de senere år. Vi formår at øge vores omsætning og samtidig opretholde en sund og stabil kundebase. Det bekræfter, at vi er på rette vej,« siger han i en kommentar.

Telenor-koncernen har valgt at opskrive værdien af sin danske forretning med 957 millioner danske kroner. For to år siden - oven på den mislykkede fusion med Telia - nedskrev koncernen den danske afdeling med 2,1 milliarder kroner.

Telia overvejer stadig sin stilling i Danmark

»3« og Telia har allerede fremlagt regnskaber, TDC kommer med sit 2. februar. »3« vandt i oktober-december 10.000 nye mobilkunder men mistede 27 millioner kroner i omsætning og måtte tage et momssmæk på 418 millioner kroner, så driftsresultatet endte med et underskud på 239 millioner kroner. »3« har i 2017 hentet 75.000 nye mobilkunder.

Telia mistede 4.000 mobilkunder, 4.000 fastnetkunder, 7.000 bredbåndskunder og 1.000 TV-kunder. Trods faldende omsætning voksede driftsresultatet med otte millioner kroner til 161 millioner. Telia har på et år mistet 127.000 mobilkunder - en meget stor portion skyldes, at Telia lukkede for at sælge taletidskort.

Telias koncernchef, Johan Dennelind, overvejer fortsat fremtiden i Danmark, hvor Telia har bekræftet at have set på muligheden for at købe TDC og sælge sin egen, danske forretning.

»Vi kæmper stadig for at få vendt udviklingen, så den på længere sigt bliver levedygtig. Vi er tæt på et nul i kapitalafkast, og det er ikke holdbart. Vi er nødt til at finde en løsning i Danmark. Vi arbejder med samme dagsorden som tidligere: Punkt 1 er at forbedre forretningen - og vi er glade for, at det går noget bedre. Punkt to er at se på muligheder (for opkøb, red.), men det har vi desværre ikke svaret på,« sagde han ved regnskabsfremlæggelsen i fredags.

Telenor-topchef afviser opkøb

Telenor driver sammen med konkurrenten Telia fælles mobilnet i Danmark, og de ville gerne have slået sig sammen, hvilket EUs konkurrencemyndigheder dog forhindrede.

Telenor-koncernen, som den norske stat ejer 54 procent af, fik i sidste uge et tilbud om at købe Telenors selskaber i Ungarn, Bulgarien, Montenegro og Serbien. De har alle en stærk markedsposition og stod i 2017 for omkring ni procent af hele koncernens indtægter og omkring otte procent af driftsresultatet. Angiveligt vil en amerikansk investeringsfond lægge omkring to milliarder euro for de fire selskaber på et tidspunkt, hvor Telenor - ifølge topchef Sigve Brekke - planlægger at udvide sin spareplan.

I oktober havde Telenor nået målet om at spare en milliard norske kroner for 2017.

»I 2018 planlægger vi at fortsætte det arbejde, vi påbegyndte sidste år, en dagsorden med digitalisering og omkostningsbesparelser. Vores fokus ligger på at digitalisere, hvad vi allerede har, og fokusere på at gøre, hvad vi gør, på en mere effektiv måde,« sagde han tidligere i januar til nyhedsbureauet Reuters.

Her afviste han samtidig at udvide gennem opkøb.

»Nej,« lød det klare svar.

Telenor arbejder i dag i 12 lande, heraf de fire central- og østeuropæiske, i Danmark, Sverige og Norge samt i fem asiatiske lande og har i alt omkring 176 millioner kunder.

Telenor i Danmark siden 2000

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, der kom til Danmark i 2000, da Telenor købte 53,5 procent af aktierne i Sonofon, som brød TDCs/Tele Danmarks monopol, af GN Store Nord. I 2004 købte Telenor sin amerikanske samarbejdspartner, Bell South, ud og overtog hele Sonofon, og i 2005 købte Sonofon så bredbåndsudbyderen Cybercity. I sommeren 2009 skiftede både Sonofon og Cybercity navn til Telenor.