Telenor gør klar til supermobilnet

Før det overhovedet er muligt at købe licensen til de nye og meget hurtigere mobilnet, går Danmarks næststørste teleselskab i gang med at udbygge sit nuværende net.

Telenors danske topchef, Henrik Clausen, vil allerede nu forberede sig på at kunne tilbyde et langt hurtigere mobilnet. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste teleselskab vil allerede til sommer være klar til fremtidens mobiltelefoni - selv om tilladelserne til at gå i luften først bliver solgt senest med udgangen af marts.

Det norskejede Telenor går nu i gang med at udbygge sit eksisterende mobilnet i Danmark, så det fra sommeren 2010 er klar til de nye 4G- eller LTE-tjenester til kunderne. Det betyder ikke, at danskerne skal sætte næsen op efter meget hurtigere Internet-forbindelser lige nu, men en »bivirkning« bliver, at de nuværende mobilkunder får et hurtigere net end i dag.

»3G er ikke aflyst«

Er det ikke en frisk udmelding at komme med, før I overhovedet har købt en licens?

»Vi kalder det fremtidens netværk. 3G er jo ikke aflyst! Tjenester på 3G bliver fortsat den væsentligste platform i lang tid fremad. Vi har bare sikret os at få udskiftet hele infrastrukturen frem til næste sommer, så vi er forberedt på at bevæge os ud i markedet, når LTE-licenserne auktioneres bort i foråret. Derefter beslutter vi os til, hvornår giver mening at komme ud til kunderne,« siger Telenors administrerende direktør i Danmark, Henrik Clausen, til Business.dk

4G er den mere folkelige betegnelse for det, som teknikerne kalder LTE eller »Long Term Evolution«, en særlig teknologi, som kan overføre data i større mængder og med større hastighed, end de nuværende mobilnet giver mulighed for, teoretisk op til 100 megabit i sekundet. Teleselskaberne skal derfor bygge nye net op, og kunderne skal have nye mobiltelefoner og/eller nye bredbåndsmodemer for at kunne koble sig på de nye net, når de står klar.

Samarbejde ønskes stadig

Henrik Clausen vil ikke sætte konkrete beløb på, hvad udbygningen koster Telenor.

»Men det betyder, at vore nuværende kunder vil kunne få dataforbindelser med den teoretiske maksimalhastighed på 21 megabit i sekundet, og at der derved bliver mere kapacitet pr. bruger. Det giver os maksimal frihed til at arbejde med resultatet af auktionen. Vi har skaffet os muligheden for at gøre, hvad vi måtte ønske, når toget kører,« siger Telenor-direktøren.

Han understreger, at Telenor fortsat ønsker et samarbejde med andre teleselskaber i Danmark, så der ikke skal etableres fire nye mobil- og datanet.

»Samarbejdet kan foregå på flere niveauer, nemlig netværksudstyr og masteplaceringer, som dette net fungerer ovenpå. Så, nej, det er ikke i modstrid med, hvad vi tidligere har lagt op til,« siger han.