Telenor fyrer og lukker butikker

Danmarks næststørste teleselskab afskediger 79 og lukker fem butikker i længe ventet sparerunde.

Telenor skærer nu bemandingen ned i Danmark. Arkivfoto: Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks næststørste teleselskab, norskejede Telenor, afskediger 79 medarbejdere i en stor sparerunde, hvor også fem butikker lukkes.

Det fik medarbejderne besked på onsdag formiddag. Nedskæringerne sker i forskellige afdelinger i Telenor.

De fem butikker ligger i Randers, Hørsholm, på Kongens Nytorv i København, i Amagercenteret og i City 2 i Taastrup, og lukningen sker øjeblikkeligt, så Telenor nu har 62 butikker tilbage i Danmark ud over de 18 områder, som ligger i Bilka-kæden.

Fyringsrunden har været ventet længe. Telenors organisation i Danmark er meget større end konkurrenten Telias, selv om de to selskaber i størrelse ligger tæt på hinanden.

»Telenors evne til at tjene penge er en sørgelig historie. Det har deres ejere også sagt. Eftersom de ikke fik lov til at slå sig sammen med Telia, må man prøve på at gøre forretningen mere effektiv - enten ved at få flere kunder ind, hvilket er ret svært, eller ved at spare,« siger teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, der rådgiver teleselskaber verden over.

Telia tjener mere end Telenor men er færre ansatte

»I et presset marked som det danske er der løbende behov for, at vi tilpasser vores organisation og ændrer på holdopstillingen for at kunne levere bedre. I nogle tilfælde betyder det desværre, at det er nødvendigt at sige farvel til gode kollegaer,« siger Jesper Hansen, administrerende direktør i Telenor Danmark, i en udtalelse om fyringsrunden.

Telenor havde ved udgangen af juni 1.868 ansatte. Telia, der er Nordens største teleselskab men nummer tre i Danmark, afskedigede i januar i år 32 medarbejdere og har nu omkring 1.000 ansatte i Danmark. TDC har 6.960 ansatte i Danmark.

»Telenor har nu indført det nye faktureringssystem, hvor en af effekterne skulle være, at de ville blive langt mere effektive - underforstået, at der skulle kunne spares. Den største overraskelse ligger derfor i, at det ikke er sket markant før. Hvis man kikker på den effektivisering, som TDC har været igennem har TDC været meget mere aktiv end Telenor. Og »3« er overhovedet ikke vokset på antallet af medarbejdere, mens man har fordoblet sin kundebase,« konstaterer John Strand.

Telenor i Danmark mistede i april-juni 18.000 mobilkunder, 2.000 fastnetkunder og 2.000 bredbåndskunder. Driftsresultatet (EBITDA) steg fra 107 millioner norske kroner for et år siden til nu 136 millioner (svarende til 108 millioner danske), men omsætningen står stort set stille. Telias driftsresultat i samme periode landede samtidig på 155 millioner svenske kroner, svarende til 121 millioner danske, og overfør dermed Telenors.

Hele telebranchen er presset. Det var årsagen til, at Telenor og Telia ønskede at slå deres to forretninger i Danmark sammen og skabe et selskab, der kunne måle sig i størrelse med TDC. Men EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, lod forstå, at hun ikke ville godkende en sammenlægning, og de to selskaber har derfor siden måttet finde andre måder at forbedre de danske forretninger på.

Hæver priserne på mobilabonnementer

Siden efteråret 2015 har alle fire store teleselskaber - i rækkefølge TDC, Telenor, Telia og »3« - gradvis fjernet de billigste mobilabonnementer for nye kunder og til gengæld lagt lidt mere data i de lidt dyrere pakker for at få folk til at skifte og dermed lægge flere penge hver måned.

Telenors administrerende direktør i Danmark, Jesper Hansen, fortalte i februar til Berlingske, at den over ti år lange mobilkrig i Danmark har kostet teleselskaberne tilsammen omkring fem milliarder kroner.