Telenor får rekordbøde på 620 millioner kroner

Den norske telegigant forsøgte ulovligt at holde nye konkurrenter nede.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Den norske telegigant Telenor har fået en kæmpe bøde på 620 millioner kroner for ulovligt at have forsøgt at holde konkurrenter væk fra det norske telemarked.

Det norske Konkurransetilsynet udskrev torsdag morgen bøden på 788 millioner norske kroner, svarende til 620 millioner danske, og dermed slipper Telenor lidt billigere end forventet, selv om bøden - der af myndighederne omtales som »et gebyr« - er den største, der nogensinde er givet.

»Konkurransetilsynet har konkluderet, at Telenor lagde hindringer i vejen for udbygningen af et tredje mobilnet i Norge. Når dominerende aktører på denne måde forhindrer konkurrenter i at etablere sig, er det et alvorligt brud på konkurrenceloven,« siger konkurrencedirektør Lars Sørgard om afgørelsen.

14 dage lang razzia efter dokumenter

Konkurransetilsynet ransagede sammen med EFTAs overvågningsorgan ESA i december 2012 Telenors hovedkontor i den tidligere lufthavnsbygning i Fornebu uden for Oslo på baggrund af en mistanke om, at Telenor havde misbrugt sin dominans til at holde en konkurrent ude. Razziaen, der varede i 14 dage, skulle sikre dokumenter, korrespondance, aftaler og strategidokumenter.

Fire år senere, i 2016, lod myndighederne forstå, at Telenor stod til en bøde på 906 millioner norske kroner svarende til 743 millioner danske kroner.

Sagen opstod, da et tredje mobilnet blev planlagt i Norge for at skabe konkurrence til Telenors og til svensk-finske Telias mobilnet i landet - sidstnævnte er Nordens største teleselskab. Norge har ifølge myndighederne været et af de meget få lande i Europa, som kun har to landsdækkende mobilnet, hvoraf Telenor dominerer. Telenor, som er 54 procent ejet af den norske stat, er ligesom TDC herhjemme reguleret af myndighederne på grund af sin størrelse. Det indbefatter blandt andet, at konkurrenter skal kunne købe sig ind hos Telenor.

Telenors hovedkvarter i den tidligere lufthavnsterminal i Fornebu uden for Oslo blev ransaget for dokumenter for at kunne fastslå, at telegiganten brød loven og bevidst holdt konkurrenter ude. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere

Små teleselskaber måtte ikke skifte net

I 2010-2014 var Network Norway og Tele2, som siden er solgt til Telia, i færd med at bygge et tredje mobilnet op i Norge. Indtil de var klar, var Telenor forpligtet til at leje adgang ud til sit net, men Telenor stillede ifølge det tidligere oplyste vilkår op for at forhindre det. Desuden havde Telenor indgået eksklusivaftaler med fire mindre mobilselskaber, så disse var forhindret i at rykke over på det tredje mobilnet, når dette stod færdigt, og dermed bidrage til økonomien hos den nye konkurrent.

»Konkurransetilsynet har fundet det bevist, at vilkår i tillægsaftalen fra Telenors side bevidst blev udformet for at standse Network Norways videre investeringer i det tredje net,« siger afdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Gjermund Nese, om afgørelsen.

Telenor har under hele sagen nægtet at have gjort noget forkert.

Administrerende direktør for Telenor Norge, Berit Svendsen, fastholder, at selskabet er uenige i, at man har brudt konkurrenceloven.

»Nu skal vi bruge tiden på at gennemgå alle sider i sagen. Vi regner med, at vi vil anke beslutningen,« siger hun til det norske nyhedsnetmedie E24.no.