Telenor får ny topchef

Teleselskabet Telenor skal have ny topchef. Det bliver kronprinsen i den norske telegigant, der overtager chefstolen fra august.

Her er manden, der fra august skal stå i spidsen for Norges telegigant, Telenor. 55-årige Sigve Brekke har i flere år været direktør for Telenors asiatiske operationer og overtog også ledelsen af selskabet i Indien, Uninor, som han her slår på tromme for i 2012. Arkivfoto: Krishnendu Halder, Reuters/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: KRISHNENDU HALDER

En af verdens ti største mobilselskaber, norske Telenor, får ny topchef.

Bestyrelsen har udpeget Sigve Brekke som manden, der skal stå i spidsen for den norskejede koncern, når den nuværende topchef gennem 13 år, Jon Fredrik Baksaas, går på pension 17. august 2005.

Den 55-årige tidligere politiker Sigve Brekke har været i Telenor siden 1999 og sidder i dag med i koncerndirektionen, idet han siden 2008 er chef for Telenors operationer i Asien. Han har gennem længere tid været betragtet som kronprins i telegiganten.

Frasalg er på vej

»Han har i perioden bevist, at han evner at skabe gode resultater. Hans ledende rolle i den asiatiske succeshistorie i kombination med bred international erfaring og stærke lederegenskaber vil være af stor værdi for Telenor-koncernens videre lønsomme, internationale vækst,« siger bestyrelsesformand Svein Aaser i en pressemeddelelse.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor-koncernen, men den borgerlige regering har besluttet at sælge 20 procent af selskabet fra.

Telenor, som har 33.000 ansatte på verdensplan, leverede i sidste uge sin hidtil største omsætning til dato, nemlig 30,2 milliarder norske kroner i første kvartal - fem milliarder mere end for et år siden, og der var kommet 5,9 millioner nye kunder i butikken.

Sigve Brekke vil få en grundløn på 5,9 millioner kroner mod Jon Fredrik Baksaas' 5,5 millioner. Samtidig får han del i et bonusprogram, som maksimalt kan give 50 procent af grundlønnen om året.

Sammenlægning i Danmark på vej

Sigve Brekke var i 1994-1996 statssekretær eller viceminister i Forsvarsdepartementet. I 1999 begyndte han hos Telenor i Singapore og blev i 2002 administrerende direktør for det thailandske teleselskab DTAC, som Telenor ejer 65,5 procent af. I 2008 blev han øverste chef for Asien og fra efteråret 2010 desuden administrerende direktør for Telenors indiske selskab, Uninor.

I Danmark er Telenor ved at blive slået sammen med konkurrenten Telia for at kunne stå distancen over for TDC, der stadig sidder solidt på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, TV og internetforbindelser. Sammenlægningen af de to selskaber til et endnu ikke navngivet kræver dog en godkendelse fra EUs konkurrencemyndigheder. En melding herfra kommer til september.

Sigve Brekkes kontrakt fastsætter pensionsalderen til 65 år.

Jon Fredrik Baksaas fortsætter som rådgiver for bestyrelsen frem til udgangen af 2016. Han fik i september 2014 forlænget sin kontrakt med Telenor med et år.