Telenor dropper tidligere topchef efter korruptionssag

Jon Fredrik Baksaas, som i 13 år stod i spidsen for den norske telegigant, stopper som konsulent og frasiger sig sin bonus.

Jon Fredrik Baksaas gik af som topchef i Telenor i august men har indtil nu været konsulent. Det stopper straks oven på prekær bestikkelsessag. Arkivfoto: Kyrre Lien, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Lien, Kyrre
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Korruptionssagen, som plager den norske telegigant Telenor, får nu konsekvenser for topchefen gennem 13 år, Jon Fredrik Baksaas, som trækker sig fra posten som strategisk rådgiver og frasiger sig sin bonus for 2015.

Det sker ifølge en pressemeddelelse fra Telenor mandag morgen efter »gensidig aftale«.

Jon Fredrik Baksaas gik af som topchef for Telenor i august 2015 og har siden været strategisk rådgiver for sin efterfølger, Sigve Brekke. Baksaas fik i 2014 en bonus på 1,7 millioner norske kroner.

Penge under bordet for telelicenser

Det er sagen fra den russiskdominerede telegigant Vimpelcom, som Telenor ejer 33 procent af, der igen får følger. Vimpelcom undersøges af myndighederne i blandt andet Holland og USA for at være involveret i bestikkelse i den tidligere sovjetrepublik Usbekistan, hvor Vimpelcom har betalt penge under bordet for at få en eftertragtet tilladelse til at drive mobilnet i landet. Vimpelcom betalt over 90 millioner dollars til skuffeselskabet Takilant i Gibraltar, som menes at være kontrolleret af den usbekiske præsidents datter, Gulnara Karimova, som i en periode var ansvarlig for landets telemarked.

Den norske stat ejer 54 procent af Telenor, og den norske erhvervsminister, Monica Mæland, har skruet bissen på over for Telenor. Forleden fyrede hun Telenors bestyrelsesformand, Svein Aaser. Ministeren er utilfreds med, at Telenor tilsyneladende har tilbageholdt oplysninger, da Baksaas og Aaser i januar var til afhøring i Stortingets kontrol- og forfatningskomité.

Nye oplysninger, som dagbladet Dagens Næringsliv bringer mandag, viser, at oplysninger om mistænkelige forhold i Vimpelcom allerede kom i efteråret 2011, da Jon Fredrik Baksaas sad med i bestyrelsen sammen med flere andre topfolk i Telenor.

Tidligere topchef anholdt

Jon Fredrik Baksaas siger i pressemeddelelsen, at »det er vigtigt, at Telenor og Telenors ledelse får handlingsrum til at håndtere situationen på bedst mulige måde. Jeg håber, at min afgørelse vil bidrage til dette,« siger han og ønsker det bedste både Telenor og de ansatte.

Den tidligere topchef for Vimpelcom, nordmanden Jo Lunder, blev onsdag aften anholdt, da han ankom til Gardermoen Lufthavn i Oslo. Det norske bagmandspoliti sigter ham for at have udbetalt 30 millioner dollars til Takilant, men retten bestemte fredag, at Jo Lunder ikke skulle varetægtsfængsles.

Telenor har hyret advokatfirmaet Deloitte til at foretage en ekstern gennemgang af sagen.

En lignende bestikkelsessag, også i Usbekistan, har kostet store dele af den svensk-finske telegigant Telias ledelse og bestyrelse deres poster. Denne sag efterforskes også stadig.