Telenor-direktør: Store investeringer kræver højere mobilpriser

Telenor har ikke kunnet få sin danske forretning til at hænge sammen, og derfor har selskabet torsdag - for anden gang på få måneder - valgt at hæve prisen på sit billigste mobilabonnement.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder forklaringen fra Lars Thomsen, der er kommerciel direktør Telenor Danmark.

- Vi kunne se, at vores billigste pakker var blevet så billige, at det ikke var rentabelt for os. En café latte i det centrale København var næsten dyrere end det billigste abonnement, og man kan altså ikke bruge mange hundrede millioner hvert på at udvide netværk til de priser, siger han.

Det billigste abonnement hos Telenor er blevet 20 kr. dyrere og koster nu 129 kr. om måneden. Til gengæld er der kommet fire timers ekstra tale i pakken.

- Vi kan bare se - og det fremgår tydeligt af vores seneste regnskab - at det er rigtig dyrt at drive netværk i Danmark. Datatrafikken vokser 100 pct. om året, og der er krav til øget dækning, og vi udbygger master og netværk dagligt, siger Lars Thomsen.

Telenors prisforhøjelse kommer i forlængelse af, at konkurrenterne TDC og Telia lavede en lignende manøvre tilbage i december, men Lars Thomsen siger, at det ikke er den primære årsag.

- Man følger selvfølgelig markedet, som er benhårdt. Vi kigger selvfølgelig på, hvad der sker, men det vigtigste i det her er vores egen omkostningsstruktur og de krav til kvaliteten på vores netværk, som vores kunder har. For hvis vi ikke kan leve op til det, har vi slet ikke noget forretningsgrundlag, siger Lars Thomsen.

Selv om priserne hos Telenor er blevet hævet - hvilket kun gælder nye kunder - så kan man hos Bibob og CBB, som Telenor ejer, fortsat få abonnementer til 109 kr. Telenor-direktøren vil ikke kommentere, om priserne også skal op her.

- Det vil jeg ikke spekulere i. Vi har de produkter og priser, som vi har nu. Vi følger markedet nøje og går ikke ind spekulerer i, hvad der kan ske, siger Lars Thomsen.

Han vil heller ikke ind på, hvorvidt selskabet samlet set taber penge på abonnementer til 109 kr., men oplyser, at der er forskellige setup og omkostninger til de enkelte brands.

Priserne har generelt været stigende på det danske telemarked, siden Telia og Telenor i september droppede at fusionere forretningerne i Danmark, fordi selskaberne ikke kunne blive enige med EU-Kommissionen om vilkårene.

De to selskaber forsøgte at gå sammen i et forsøg på at få en sundere forretning, men begge selskaber har efterfølgende erklæret, at de nu må finde synergier andre steder.

Telenors seneste regnskab viste en stor tilbagegang i indtjeningen i Danmark. Driftsoverskuddet før særlige post samt af- og nedskrivninger (EBITDA) lød i tredje kvartal på 127 mio. norske kr. Det var et fald på over 100 mio. norske kr. i forhold til samme periode året.

Telenor har i årets første ni måneder brugt 333 mio. norske kr. på investeringer. I 2014 var det tilsvarende tal 515 mio. norske kr.