Teleindustri i ruiner efter Nokia-fyringer

Dut-dut-dut... Massefyringen lukker et dansk udviklingskapitel. Nu må de 1.000 fyrede hos Nokia i Danmark søge job i andre brancher herhjemme – eller krydse sundet til Sverige.

Foto: LEON NEAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med fyringen af 1.000 medarbejdere i den finske mobilgigant Nokias danske udviklingsafdeling er den engang så højtbesungne danske teleindustri nedsmeltet helt og aldeles. Nu skal de mange afskedigede finde job i andre brancher – eller tage over Øresundsbroen til Sverige, hvor mobilindustrien har helt anderledes vilkår.

»Nej, vi kommer ikke op på samme liga­niveau som tidligere. Dette var den sidste større mobile forsknings- og udviklingsbastion. Teknologiudvikling til mobiltelefoner vil, set med forsknings- og udviklingsmæssige øjne, være en kompetence, der ikke er til stede i Danmark inden for et år. Det betyder noget for den evne, vi har haft til at tiltrække især højteknologiske, innovative og mobile selskaber, og det har uden tvivl betydet, at vi indtil nu har kunnet tiltrække investeringer og levere gode ansøgninger til EUs rammeprogrammer, når vi har haft disse mobile kompetenceklynger, som et universitet har kunnet inddrage som samarbejdspartnere,« vurderer chefkonsulent John Kristensen fra DIs branchefællesskab for teknologi- og kommunikationsvirksomheder, ITEK.

Mange tusinde arbejdspladser er gennem blot de senere år forsvundet fra den danske teleindustri med massefyringer i Motorola, Ericsson, Flextronics og nu hele Nokias danske udviklingsafdeling. Tidligere er de fyrede blevet samlet op af andre i branchen, viser erfaringer fra Nordjylland. Men nu er der ingen tilbage.

»Mange får sikkert et job, for det er nok nemmere i Storkøbenhavn end i Nordjylland, men det bliver i relaterede eller andre brancher som mobile løsninger til telemedicin, sundhedssektoren, skoleundervisningsredskaber og transportbranchen, at vi fremadrettet vil se denne opsamling af viden ske,« mener John Kristensen.

Svenske muligheder

Det er teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, helt enig i.

»Her er en masse højtuddannede mennesker med stor kompetence med lønninger på 600.000 til halvanden millioner kroner. De er ikke blot ingeniører men også ofte ph.d.er med rigtigt mange års anciennitet. Der findes mange mindre virksomheder inden for samme område og en lang række i Lund og Malmø, der godt kan bruge dem – f.eks. i Sony Ericsson og Ericsson. Her er et helt andet opstartsmiljø i sektoren end i Danmark, og der er ikke langt fra Nokia i Københavns sydhavn til Sydsverige,« siger han.

De fyrede Nokia-folk står bag bl.a. den bedst sælgende telefon i Danmark i 2010, Nokia 6700, ligesom de har haft fingrene i de bedstsælgende Nokia-telefoner gennem tiderne som modellerne 3330, 3310 og 6500. De er ikke udviklere på Symbian-telefonerne, som Nokia nu skrotter.

Håber på generøse vilkår

De fyrede kan også etablere egen virksomhed, som investeringsselskaber kan investere i og satse på.

»Masser af disse folk har evner, ambitioner og idéer, men har siddet i rigtigt gode og spændende stillinger med gode vilkår hos Nokia og har derfor ikke startet noget selv. Måske kan de levere til det fremtidige Nokia eller andre telefonproducenter. Kunsten er at danne de rigtige hold og få den rigtige finansiering,« siger John Strand.

Ingeniørforeningen IDA har lige nu travlt med at forhandle betingelser med Nokia og stiller med et beredskab af jurister, psykologer og konsulenter. »Generelt har Nokia ord for at behandle medarbejdere ordentligt, og vi har gode erfaringer med Nokia fra tidligere afskedigelsesrunder, så vi håber og forventer, at fratrædelsesvilkårene bliver både generøse og favorable,« siger Frida Frost, formand for IDA. Hun opfordrer andre virksomheder til at slå til, hvis de vil rekruttere dygtige ingeniører inden for tele, IT og elektronik.

»Der er jo heldigvis nogen tid at løbe på, inden lukningen effektueres, og så vidt vi ved, kommer afskedigelserne til at ske løbende fordelt over det næste år. Der står altså ikke på samme dag 800 ledige ingeniører,« understreger Frida Frost.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra erhvervscheferne i Malmø og Lund for at høre om mulige særinitiativer for at hyre de fyrede Nokia-folk. Nokias danske direktør, Claudia Lillebjerg Simonsen, opfordrer ifølge Version2 de fyrede til at søge job hos Nokia i Tyskland, hvor mange af opgaverne flyttes hen.