Telegigant truer med at forlade Storbritannien efter Brexit

Verdens næststørste mobilselskab overvejer at flytte hovedkontoret, hvis ikke Storbritannien sørger for at få en ordentlig aftale med EU om fortsat fri bevægelighed for alle ansatte.

Foto: ANDY RAIN. Den britiske mobilgigant Vodafone overvejer at flytte hovedkontoret ud af landet efter det britiske nej til EU. Arkivfoto: Andy Rain, EPA/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Verdens næststørste mobilselskab, det britiske Vodafone, truer med at flytte sit hovedkontor væk fra Storbritannien efter det britiske nej til EU, medmindre det lykkes for briterne at forhandle sig på plads og sikre fortsat fri bevægelighed for både ansatte, varer og penge.

Det skriver det britiske dagblad The Guardian.

Vodafone har på verdensplan 110.000 ansatte, hvoraf de 13.000 arbejder i Storbritannien. Selskabet havde i 2015 461 millioner mobilkunder og er dermed næststørst i verden efter China Mobile, der havde 886 millioner.

Fri bevægelighed er afgørende

Vodafones ledelse slår fast, at den europæiske forretning udgør 55 procent af det samlede overskud, mens den britiske del kun indbringer 11 procent.

»Fri bevægelighed for mennesker, kapital og varer er afgørende for enhver europæisk forretning. Det samme er ens regler på tværs af alle medlemsstater. Adgang til det voksende europæiske, digitale indre marked burde være en betydelig mulighed for Storbritannien som en af verdens førende, digitale økonomier. Det forbliver uklart lige nu, hvor mange af disse positive sider der stadig vil være på plads, når Storbritanniens udtræden af EU er tilendebragt. Det er derfor ikke endnu muligt at drage nogen fast konklusion, hvad angår placeringen af [Vodafones] hovedkvarter på lang sigt,« hedder det i en udmelding fra telegiganten.

Også andre giganter har advaret om følgerne af det britiske nej. Den tyske gigant Siemens og den farverige Richard Bransons Virgin har begge været ude med advarsler. Richard Branson, som selv bor på De Britiske Jomfruøer og således ikke har stemmeret i Storbritannien, hvor han beskæftiger 50.000 ansatte, har advaret om, at kinesiske investorer allerede er begyndt at trække sig ud af Storbritannien.

Huawei fastholder milliardinvestering

Den kinesiske telegigant Huawei, som herhjemme står for og driver TDCs mobilnet, har dog slået fast, at en planlagt investering i Storbritannien på 1,3 milliarder pund - med den faldende pundkurs lige nu svarende til 11,6 milliarder kroner - ikke berøres af afstemningen.

Også kreditkortselskabet Visa og investeringsbanken Goldman Sachs, der herhjemme var i vælten med købet af aktier i energiselskabet DONG, har sagt, at de overvejer at flytte jobs væk fra Storbritannien.

Op til afstemningen skrev bl.a. Microsofts britiske topchef til sine 5.000 ansatte, at det var vigtigt, at Storbritannien forblev i EU, hvis man fortsat skulle være sikker på at kunne tiltrække investeringer.

Norge og Island, som ikke er medlemmer af EU, har særlige aftaler med EU, som giver de to lande adgang til det indre marked i de lige nu 28 EU-lande. Det har de dog fået på betingelse af, at de tillader fri bevægelighed for EU-arbejdskraft, altså at man kan tage arbejde i et andet land i det indre marked.