Telegigant støtter billigere udlandssnak

EUs ønske om at fjerne de særlige ekstraudgifter for at ringe i udlandet giver teleselskaberne helt nye muligheder, fordi færre vil vælge at slukke deres telefon af frygt for en gigantregning, siger Telias koncernchef.

Frygten for en gigantregning efter mobilsnak på ferien skal væk, mener også Telia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

BARCELONA: Udsigten til, at EU enten helt får fjernet eller også får banket prisen for at bruge sin mobiltelefon i udlandet helt i bund, bliver hilst velkommen af en af verdens største mobilselskaber.

Den såkaldte roamingpris er gennem mange år blevet tvangsnedsat hver sommer og står nu til at blive helt afskaffet i de 28 EU-lande, så der ikke vil være forskel på at ringe og bruge data hjemme eller på rejse i Europa.

»Desværre stemte europaparlamentet ikke om pakken i denne uge, som vi håbede på. Det er vigtigt, at vi som telebranche ikke sidder og holder fast i historikken. Vi har jo haft alt for høje roamingafgifter. Det må vi bare indse og erkende. Nu må vi i stedet sørge for, at kunderne forbliver på vores net i stedet for, at de slår telefonen fra. Der er store muligheder i at beholde kunderne »på« hele tiden, uanset om de er hjemme eller i udlandet. Det giver en indtægtsmulighed, og det er bedre at få lidt end slet intet. Dér har vi nok bidt os selv i halen tidligere. Så vi siger ja til, hvad der sker i EU,« fastslår den svensk-finske telegigant Telias koncernchef Johan Dennelind over for Berlingske.

Garanti til alle

Han fremhæver også de dele af EU-telepakken, som sikrer større forudsigelig i lovgivningen, som gør det lettere at planlægge store og langsigtede investeringer, samt den såkaldte netneutralitet, hvor alle sikres lige adgang til nettet – tydeligst eksemplificeret gennem Dennelinds forgænger, Lars Nybergs udfald for to år siden mod den stigende brug af tjenester som Skype, som udhulede telebranchens indtægter, når folk talte over dataforbindelsen i stedet for at bruge normal taletid, og derfor luftede ideen om at lægge gebyr på Skype-samtaler.

»Netneutralitet er næsten vigtigere end roaming. Hvad vi gjorde forkert dengang var, at vi forsøgte at diskriminere negativt. Vi skal diskriminere positivt i stedet – sælge bedre tjenester til dem, der vil betale for dem, men garantere en kvalitet og en minimumservice til alle. Visse kunder vil betale – både vores egne slutkunder og indholdsleverandører – for at få bedre kvalitet eller højere hastighed. Det er en utroligt vigtig komponent i at bygge fremtidens internetsamfund uden at forskelsbehandle,« siger Johan Dennelind.

Han fastslår, at »en mindre og mindre del af Telias omsætning kommer i dag fra roaming«.

»Derfor vil EU-pakken give indtægtsmuligheder, som ikke findes i dag. I dag sælger vi data, og hvis folk bruger internettelefoni over Skype, Viber m.m., så bruger de jo data, og det betaler de faktisk for. Vi skal holde op med at klage og i stedet udnytte de muligheder, som vi faktisk har. Der *er muligheder for tilvækst, så lad os gøre det,« siger Telia-topchefen.