Telegigant slipper for opsplitning

Det britiske myndigheder giver til gengæld konkurrenterne bedre adgang til British Telecoms landsdækkende net.

BT - det tidligere British Telecom - bliver nu presset af myndighederne til at give konkurrenterne bedre plads, også rent fysisk. Arkivfoto: Ben Stansall, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det britiske svar på TDC, British Telecom (BT), slipper for at blive splittet op af myndighederne. Til gengæld skal BT åbne mere af sit netværk for konkurrenterne, og fejl skal løses hurtigere.

Sådan lød meldingen fra den britiske telemyndighed Ofcom torsdag morgen. Ofcom havde tidligere anbefalet politikerne, at landets største teleselskab blev splittet op, så tele- og kabelnet blev lagt ud i et selvstændigt selskab. Det kan stadig komme på tale i fremtiden, hvis ikke de nye tiltag sikrer en bedre konkurrence på især bredbåndsområdet.

Ofcom pålægger i stedet BT at slippe noget af kontrollen med sit landsdækkende netværk, som bruges til at levere internetforbindelser til millioner af hjem, både fra BT selv og fra de konkurrenter, der lejer sig ind på nettet. Det samme sker herhjemme, hvor TDCs konkurrenter lejer sig ind på TDCs landsdækkende net og dermed selv kan sælge bredbånd til kunderne.

Også opsplitning af TDC har været luftet

Det har også flere gange været luftet, at TDC skulle splittes op. TDC har som det eneste teleselskab i Europa også en kabel-TV-forretning, nemlig YouSee, og TDC er i Danmark størst på alle fire områder: fastnettelefoni, mobiltelefoni, leverance af internetforbindelser og kabel-TV.

TDC oplyste i forbindelse med fremlæggelsen af sin nye strategi for 2016-2018, at selskabet sidder på 51 procent af det samlede marked i Danmark og henter 95 procent af al indtjeningen herhjemme.

Ofcom kræver, at BT åbner sine net, så konkurrenterne kan lægge deres egne fiberkabler i dem, og muligvis skal nettet, der er døbt Openreach, have sin egen ledelse for at få mere skik på kontrollen med det.

Britiske Ofcoms direktør, Sharon White, kalder afgørelsen om BT for »en fundamental reform af telemarkedet - mere konkurrence, en ny struktur for Openreach, strammere mål for ydelserne i nettet og en række tiltag, der skal øge kvaliteten«.