Telegigant afkræves 13 milliarder i ekstraskat

Nyt slagsmål mellem de indiske skattemyndigheder og udenlandske virksomheder.

Foto: ADNAN ABIDI. Den britiske mobilgigant Vodafone bliver truet med beslaglæggelser i Indien på grund af en milliardstor skatteregning. Arkivfoto: Adnan Abidi, Reuters/Scanpix
Læs mere
Fold sammen

Et af verdens største teleselskaber, det britiske Vodafone, har fået en ekstra skatteregning på 13,3 milliarder kroner fra de indiske myndigheder, og hvis den ikke bliver betalt, vil Vodafone få beslaglagt udstyr.

Vodafone er en af de største investorer i Indien men har ligget i strid med skattemyndighederne, siden Vodafone i 2007 købte konkurrenten Hutchisons mobilselskab for at komme ind på verdens næststørste mobilmarked, skriver nyhedsbureauet Reuters. Skattemyndighederne kræver, at Vodafone betaler skat af handelen. Hutchison ejer i Danmark »3«.

Vodafone er blot en af mange store selskaber, som er kommet i skattemyndighedernes kløer. Royal Dutch Shell, IBM, Microsoft, Hewlett-Packard og Nokia har også de seneste år været i nærkamp om skattebetalinger. I de fleste tilfælde mener de indiske skattemyndigheder, at virksomhederne har rapporteret for lave indtægter for dermed at betale mindre i skat.

Lov ændret efter højesteretsdom

Vodafone-sagen blev ellers i 2014 indbragt for den indiske højesteret, som fastslog, at Vodafon ikke skulle betale skat af Hutchison-handelen, men derefter ændrede regeringen loven, så der med tilbagevirkende kraft skulle betales skat. Dermed genopstod skattekravet på over to milliarder dollars eller 13,3 milliarder kroner.

Den indiske premierminister, Narendra Modi, er i gang med at gøre forholdene mere skatte- og erhvervsvenlige i Indien for at tiltrække flere udenlandske investeringer. En del af arbejdet er at få de gamle skattestridigheder ud af verdenen.

»I en uge, hvor premierminister Modi promoverer et skattevenligt miljø for fremmede investeringer, ser dette ud til at være en total kortslutning mellem regeringen og skattemyndighederne,« hedder det i en udtalelse fra Vodafone, som bekræfter kravet.

Skatteminister Hasmukh Adhia skriver på de sociale medier, at der er tale om en rutineudsendelse af breve om udestående skat til virksomheder, som altid kan forhandle med myndighederne og ellers gå til en højere retsinstans.