Telefusion bekymrer politikere

SF vil have erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen til at vurdere, om danskerne kan forvente tilstrækkelig konkurrence, når Telenor og Telia som planlagt senere i år slår sig sammen til ét selskab og dermed bliver lige så stort som TDC.

Fusionen mellem Telia og Telenor vil skabe en ny gigant på størrelse med TDC men skaber bekymring for, hvad der fremover vil ske med konkurrencen på det danske mobilmarked. Foto: Nils Meilvang, Scanpix, og Telenor Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kommende fusion mellem Danmarks nummer to og tre på teleområdet, Telenor og Telia, bekymrer SF, som derfor nu tager fat i erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S).

IT-ordfører for SF, Steen Gade, har bedt Henrik Sass Larsen som øverste ansvarlige på teleområdet i Danmark om at udarbejde en beskrivelse af den fremtidige konkurrencesituation på det danske mobilmarked, hvis EU-Kommissionen uden betingelser siger ja til, at Telenor og Telia kan slå sig sammen i Danmark.

Socialdemokraterne: Sig nej

Han vil samtidig vide, om ministeren er enig i, at fusionen »vil skabe en i europæisk målestok usædvanlig konkurrencesituation i Danmark«, fordi Telenor og Telia vil sidde på omkring 40 procent af det danske telemarked og dermed nappe TDC, som sidder på andre godt 40 procent, i haserne. Det vil så efterlade »3« som lillebror, hvilket »3«s administrerende direktør, Morten Christiansen, i fredags over for Berlingske betegnede som »skræmmende«.

Tidligere har gruppeformand for Socialdemokraterne i Europaparlamentet, Jeppe Kofod, kaldt det »gode nyheder for danske mobilkunder, at Margrethe Vestager så klart er ude og skyde med varselsskud mod Telia og Telenor«. Han så gerne, at EU afviser en fusion.

Fusionen mellem Telenor og Telia, som allerede har lagt deres mobilnet sammen i Danmark, skal godkendes af EUs konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R). Hun slog forleden fast over for den britiske finansavis Financial Times, at enhver telefusion i Europa - og dem er der en del på trapperne af - kun kan ske, hvis der fortsat er »økonomisk overkommelige priser« bagefter.

Eksperter: Lillebror »3« skal hjælpes

Og det spørgsmål optager Steen Gade fra SF.

»Hvordan mener ministeren, at man kan sikre en fortsat velfungerende konkurrence på det danske mobilmarked i en situation, hvor de to største netværksoperatører - TDC og det fusionerende Telia/Telenor - reelt udgør et duopol, og hvor store dele af landet kun vil have adgang til dækning hos et af de to altdominerende selskaber?« spørger han på baggrund af Berlingskes artikel.

Flere eksperter mener, at EU-Kommissionen kun vil sige god for en fusion mellem Telenor og Telia, som hver især hører til blandt verdens ti største mobilselskaber, hvis de lukker »3« ind på deres net de steder, hvor »3« ikke selv har netdækning, og samtidig afgiver nogle af de frekvenser, som de tilsammen har købt op men i et vist omfang ikke har brug for, efter at de har slået deres net sammen.

Da fusionen blev præsenteret i december 2014, sagde både Telenor og Telia, at de forventer en EU-godkendelse i slutningen af 2015.

Besparelse på 800 millioner kroner om året

Det er første sted i verden, hvor de to konkurrenter går sammen. Det sker i erkendelse af, at de hver især ikke formår at tjene tilstrækkeligt med penge i Danmark, som dog samtidig tilhører kernelandene i deres forretning og derfor ikke kan opgives.

Telenor og Telia forventer selv at kunne spare omkring 800 millioner kroner årligt frem til 2017 på at gå sammen.

LÆS MERE