Teleformand: Giv os licenserne gratis

Teleselskaberne er ikke til sinds at lægge nye milliarder i statskassen for at få mere fart på mobilnettene. Og det kan koste Danmarks førerposition, hvis politikerne står fast.

»Hvis jeg kun kan fremvise, at det er sværest at tjene penge i Danmark, bliver det sværere og sværere for mig at bede om milliardinvesteringer i Danmark,« siger Telias administrerende direktør i Danmark, Jesper Brøckner. Foto: Jan Jørgensen Fold sammen
Læs mere
Licenserne til det kommende 4G-mobilnet skal være gratis, så pengene i stedet kan bruges på at få folk til at bruge dem og fastholde Danmarks førerposition på IT- og teleområdet.

Så klar er meldingen fra Jesper Brøckner, administrerende direktør for Telia i Danmark og formand for Dansk Industris brancheorganisation for IT- og telekommunikation (ITEK), efter at de telepolitiske ordførere i Folketinget og videnskabsminister Helge Sander (V) har luftet tankerne om at kunne score et par milliarder kroner til statskassen på at gentage auktionen over 3G-mobillicenser.

»Dybt, dybt beklageligt«

»Det vil være dybt, dybt beklageligt, hvis politikerne igen tror, at den form for skat, som en licens udgør, bare kan pålægges telebranchen. Paradoksalt nok pumper man penge i den finansielle sektor, i landbruget og i bilbranchen med alskens hjælpepakker og tror, at man i telebranchen bare kan pumpe penge ud. Der er ikke mange i denne branche, der har tjent penge, ud over TDC. Lad os få 4G-licenserne gratis i stedet for at malke teleselskaberne for licenspenge, så vi i stedet kan få udbredt brugen af smartphones, bærbare PCer med mobiladgang m.m.,« siger Jesper Brøckner til Business.dk.

Han sidder også med i Helge Sanders IKT-råd, som beskæftiger sig med, hvordan Danmark fastholder sin teknologiske førerposition.

»Jeg er meget begejstret for de tanker, som ministeren har fremlagt om en bredbåndsstrategi for Danmark. Det er en glimrende overskrift. Nu vil jeg gerne hjælpe med selve tekstens indhold. Samme dag, som han præsenterede tankerne, fjernede regeringen det skattebegunstigede bredbånd med hjemmearbejdspladser. Nu knurrer man så om en 4G-auktion med ekstra skatter. Hvis man har vision, som jeg fuldtud bakker op om, hvorfor følger man den så ikke?« spørger Jesper Brøckner.

Skal kunne tjene penge

4G eller LTE (»Long Term Evolution«) skal løse problemet med, at de nuværende mobilnet i hastig fart nærmer sig grænsen for, hvad de kan magte. Det er de avancerede mobiltelefoner (af branchenørder kaldet »smartphones«), som sammen med massevis af bærbare PCer og mini-PCer med mobiladgang alene sidste år har fået den mobile datatrafik til at vokse fem gange, har Nokia Siemens gjort op. 4G betyder mobil-TV, videosamtale og rigtigt hurtig netforbindelse.

»Telia har intentionen om at være den første, der ruller 4G ud i Norge, Sverige og Danmark. I Norge har vi betalt en tiendedel af, hvad vi betalte i Sverige, som igen ligger på det halve af, hvad vi gav i Danmark. Kik dog på branchen. Kik på, hvor mange udbydere vi er, og hvor få der tjener penge. Telia Danmark er en del af en multinational virksomhed, som kikker på 23 lande, der kan investeres i. Hvis jeg kun kan fremvise, at det er sværest at tjene penge i Danmark, bliver det sværere og sværere for mig at bede om milliardinvesteringer i Danmark,« siger Jesper Brøckner.

Hans bedste bud på at komme i gang i Danmark er 2010-2011.

»Men der kan gå mange flere år, hvis vi skal bruge alle pengene på at betale af på en licens i stedet for at give Danmark en konkurrencemæssig fordel,« siger han.

3G-investeringer skal tjenes ind først

Han vil ikke ud med, hvad Telia har investeret i Danmark, men det anslåes at være i nærheden af 19 milliarder, siden Telia startede mobilforretning i Danmark i 1998. Først for nylig var der overskud.

Indtil videre skal 3G-nettene dog først bygges ordentligt ud.

»3G som forretningsplan er slet ikke opfyldt endnu. Ingen af os har opbygget nettene tilstrækkeligt, og andelen af danske brugere er slet ikke nået endnu,« siger Telia-direktøren, der derfor forventer, at overgangen til 4G bliver glidende, ganske som den har været fra »normal« mobiltelefoni til 3G.

I 2001, da 3G-mobilnettet skulle udbredes, betalte fire selskaber - »3«, TDC, Orange og Telia - hver en milliard kroner for licensen. Da Telia købte Orange, overtog Sonofon senere licensen for »kun« 533 millioner kroner. Hvert af de fire selskaber betaler årligt 71 millioner kroner til staten.