Telefonregningen skrumper med mobilen

Mindre firmaer kan høste besparelser ved at skifte fastnet ud med rene mobile løsninger.

Læs mere
Fold sammen
Sig farvel til fastnet-telefonen i firmaet - og gå rent mobilt. Med den øvelse kan små og mellemstore virksomheder reducere omkostningerne til telefoni i virksomheden med omkring 20 procent.

Sådan lyder vurderingen fra teleeksperter, som ErhvervsBladet.dk har talt med.

De peger på, at der i mindre virksomheder, som har eksisteret en række år, typisk er koblet flere fastnet – eller analoge - linjer op, der sjældent eller aldrig anvendes. Medarbejderne har ganske enkelt taget mobilen i brug i stedet og har måske helt glemt, at det pågældende nummer eksisterer.

- For rigtig mange mindre virksomheder kan der være besparelser at hente ved at skille sig af med fastnettelefonerne og vælge en mobil løsning. Hvor store besparelserne bliver, afhænger naturligvis af, hvor meget man ringer, og om det er til mobiltelefoner eller fastnet, siger teleanalytiker og direktør i konsulentvirksomheden Netplan, Torben Rune.

Han tilføjer, at virksomhederne naturligvis skal overveje, om de har særligt behov for en fastnetlinje eksempelvis til firmaets alarmsystem eller fax.

For mange telelinjer

Gennemsnitsfordelingen er ifølge teleanalytikeren i dag, at halvdelen af den udgående trafik går til mobiltelefoner, og her er der besparelser på omkring 20-25 procent at hente på trafikken, mens omkostninger til nyt udstyr skal modregnes.

Har virksomheden uanset om den er lille eller stor eksisteret i mere end ti år, vil der ifølge seniorkonsulent, Asger Villund fra konsulentfirmaet Devoteam Consulting, typisk være et overtal af telelinjer på 10-20 procent.

- Mange virksomheder har medarbejdere, som både har fastnet- og mobiltelefon, og som derfor ofte laver permanent viderestilling til mobilen, fordi de ikke kan finde ud af at administrere to numre. Det medfører, at virksomheden selv ender med at betale for opkaldet, siger Asger H. Villund.

Hos Devoteam Consulting har man gennem årene lavet undersøgelser af, hvornår det kan betale sig at skifte sine fastnettelefoner ud med mobile løsninger i virksomheder.

- For seks år siden ville det have været dyrere, for fire år siden ville skiftet have været neutralt på omkostningssiden, mens der i dag er penge at spare på at gå rent mobilt. Du kan få omkring fire mobilabonnementer for en analog ydelse årligt, ligesom det trafikmæssigt ofte er billigere at ringe fra mobil til mobil.

- Desuden er en stor del af udgående trafik typisk til mobiltelefoner, siger Asger Villund om undersøgelserne, der er foretaget i et lidt større segment end de mindre virksomheder, men som ifølge chefkonsulenten i mange tilfælde også vil gælde for det mindre segment.

Tjek detaljerneTeleeksperterne råder virksomheder til jævnligt at se deres teleløsning efter i sømmene og vurdere, hvilke besparelser de kan høste ved at lægge løsningen om. Hos online mobilmagasinet Mobilsiden.dk peger chefredaktør John G. Pedersen netop på, at virksomhederne skal passe på med at binde sig til teleaftaler over flere år - og for mange tillægsydelser.

- Priserne og mulighederne ændrer sig hele tiden, så man kan ende med en dyr løsning, hvis man binder sig for længe. Generelt kan tillægsydelser og services være svære at gennemskue - og ligne en fantastik aftale på overfladen uden at være det, siger han og råder virksomheder til at regne den slags tilbud grundigt igennem.