Teleekspert: Vent med at købe 4G-iPad

Den nye iPad kan ikke bruge 4G-nettet i Danmark. Teleekspert er sikker på, at Apple senere vil lancere en version tilpasset de danske 4G-frekvenser.

Foto: ROBERT GALBRAITH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske reklamer for den nye iPad praler alle med mulighed for lynhurtigt mobilbredbånd i form af 4G. Men læser man det med småt, så finder man ud af, 4G-funktionaliteten er ubrugelig i Danmark. 4G på den nye iPad virker nemlig kun i USA og Canada og endda kun, hvis man har en aftale med bestemte teleselskaber.

Så selvom man køber en 4G-iPad, må man kigge langt efter at kunne forbinde sig til de danske LTE-mobilbredbåndsnet, der markedsføres som 4G. For de 900 kroner ekstra i forhold til modellen med Wifi, får man adgang til at koble til teleselskabernes Turbo 3G-net med HSDPA -teknologi.

»Apple har altså ikke kunnet producere global 4G-radioenhed, blandt andet fordi det ikke ligger 100 procent fast endnu, hvordan radiofrekvenserne kommer til at ligge,« siger Torben Rune, der er teleekspert og konsulent ved rådgivningsvirksomheden Netplan, til Version2 og fortsætter:

»Det er desværre sådan, at den måde, man har radioplanlagt 4G-nettene på, der er det altså ikke lykkedes at skabe en fælles frekvens over hele jordkloden.«

Torben Rune er dog ikke i tvivl om at Apple vil komme med en 4G-version af den nye iPad, som også vil virke i Danmark.

»Det er et stort og lukrativt og interessant marked for alle producenter, selvfølgelig også for Apple. Der er for mig ikke nogen tvivl om, at selvfølgelig vil vi se en dansk version af den nye iPad med 4G, der virker under danske og europæiske forhold,« siger Torben Rune.

Man har heller ikke de samme frekvenser verden over med det velkendte 3G-net, men når det kan lade sig gøre at lave enheder, som virker i mange lande, er det, fordi man kan bruge flere frekvenser med samme antenne.

Desværre har man ikke samme mulighed med 4G. Frekvenserne på 4G-nettet ligger for langt fra hinanden og kræver derfor forskellige antennekonstruktioner. Så hvis man vil understøtte flere forskellige 4G-net, vil enheden blive fysisk større.