Teleekspert: Dansk telepolitik skader miljøet

Danmark mangler visioner for, hvad teleindustrien kan gøre for at hjælpe det skrantende miljø - og det er en katastrofe, mener teleanalytiker John Strand, der efterlyser konkrete planer op til miljøkonferencen i København sidst på året.

John Strand opfordrer videnskaministeren til at fremlægge en plan for teleindustriens miljømæssige rolle Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarke Ørsted
Mobile World Congress

Mobiltelefonerne - og teleprodukter i øvrigt - spiller en alt for lille rolle i de politiske visioner for miljøet. Ja faktisk er den danske industripolitik for teleområdet direkte miljøskadelig. Det mener teleeksperten John Strand, der igen langer ud efter videnskabsminister Helge Sander (V).

Teleanalytikeren er i disse dage på Mobile World Congress i Barcelona, der er stedet, hvor alle der er noget inden for mobilbranchen fremviser deres nye produkter og visioner for de kommende års teknologiske udvikling. Og i år er miljø et af de store temaer, der går igen alle vegne - en tendens, der blandt andet skyldes, at der i København i efteråret skal være topmøde om netop miljøet og de katastrofer, der lurer i horisonten, hvis ikke vi finder en mere bæredygtig livsstil.

John Strands kritik går på, at den danske videnskabsminister, der også er minister for IT- og teleområderne, har forsømt sin mulighed for at fremlægge visioner for, hvordan telebranchen kan være med til at reducere udslippet af CO2.

"Det er imponerende, at den politiske interesse for teleindustrien begrænser sig til at handle om, hvad det skal koste at sende en sms fra Spanien, når Danmark samtidig er værtsland for det store klimatopmøde sidst på året. Teleindustrien er jo den industri, der kan gøre allermedst for at hjælpe med at reducere C02-udslip," siger John Strand.

Vil se planen snarest
Han peger på en stribe områder, hvor teleindustrien gør en forskel. Det gælder blandt andet videokonferencer, der kan reducere mængden af rejser - eller bare den produktivitetsforøgelse, en mobiltelefon har haft for en almindelig arbejdende dansker.

"Et helt år med en mobiltelefon betyder nogenlunde samme udslip af CO2, som en times kørsel i en bil. Derfor er det skræmmende at se, at Danmark har overset et af de punkter, som ledere rundt om i verden har udset til at være et af nøgleområderne til at forbedre det globale miljø. Jeg er sikker på, at Helge Sander har en plan i skuffen for, hvordan han vil bruge teleindustrien til at forbedre miljøet - og jeg vil opfordre ham til at fremlægge den snarest," siger John Strand.

Teleteknologi er dog meget andet end blot mobiltelefoni. Internettet som handelsplads har - bare for at nævne et eksempel - stort potentiale, fordi e-handel betyder en langt mere energieffektiv måde at handle på, via mindre forbrug af benzin til transport. Også netmedier som Business.dk har visse miljømæssige fordele, fordi denne artikel koster mindre CO2 end hvis den skulle have været sendt til læserne på papir - men eksemplerne er mange.