Telebranchens overskud halveret på et år

Faldet i investeringerne i bedre tele- og internet i Danmark er standset, og der er lidt flere ansatte, men overskuddet er på bare et år halveret, og det bekymrer.

Det er dyrt at grave tele- og internetkabler ned og etablere mobilmaster. Sammen med den voldsomme priskrig presser det tele- og internetselskabernes overskud, som på blot et år er halveret. Arkivfoto: Nils Meilvang, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Efter otte år med konstant fald er teleselskabernes investeringer i Danmark vokset en anelse - men det er fra et bundniveau, og indtjeningen er på et år stort set halveret.

Det er facit i Energistyrelsens »Økonomiske nøgletal for telebranchen«, den årlige kortlægning af branchen, som beskæftiger 13.500 fuldtidsansatte og i 2015 omsatte for 39,3 milliarder kroner. I 2014 omsatte telebranchen i Danmark for 40,1 milliarder kroner på fastnet, mobilnet, internetforbindelser og TV, og det samlede driftsresultat (EBIT) er mere end halveret fra 5,1 til 2,4 milliarder kroner. Dermed er overskudsgraden faldet til bare seks procent i 2015, hvor den ellers har ligget over ti procent. Investeringerne er dog godt op fra 6,2 til 6,6 milliarder kroner, mens beskæftigelsen på et år er vokset med 400 fuldtidsstillinger.

Minister har fokus på rammerne

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er opmærksom på både de positive og negative sider.

»Vi har behov for en telebranche, der kan investere i telenettene og få alle danske familier og virksomheder med på de digitale motorveje. Jeg er meget glad for det ansvar, som selskaberne viser i vores fælles indsats for at skabe digital dækning for alle danskere,« siger han og fremhæver den bredbåndspulje på 200 millioner kroner, som politikerne har vedtaget for at få ordentlige internetforbindelser i områder, der ikke står først for, når der skal investeres i bedre dækning.

Lars Christian Lilleholt understreger regeringens fokus på »at sikre gode rammevilkår for telebranchen og branchens over 13.000 ansatte«.

Telebranchen er bekymret

Det er telebranchen glad for, men branchens direktør, der oplever massiv og dyr konkurrence, jubler ikke.

»Vi ser på nøgletallene med bekymring, for der er faldende omsætning på helt centrale områder af telebranchens kerneaktiviteter og en halvering af overskuddet. Selvfølgelig er det positivt, at investeringerne stiger lidt, men der er ingen grund til at juble alt for meget. Investeringerne ligger en tredjedel under, hvad de var for otte år siden. Det er bekymrende tal på et område, der betyder så meget for Danmark og danskerne. Omsætningen burde være i vækst,« siger Jakob Willer, direktør for telebranchens organisation, Teleindustrien.

Han fremhæver vigtigheden af, at politikerne »får fokus på, hvad der skal til for at stimulere investeringerne fremadrettet».

»På tværs af hele regeringen og på alle områder bør der fokus på, hvilke byrder man pålægger teleselskaberne for at kunne anlægge infrastruktur og udbyde tjenester,« siger Jakob Willer.

Analytiker: En branche i krise

Han henviser til bl.a. den nyligt afholdte licensauktion over mobilfrekvenser, hvor de fire store teleselskaber, lagde tilsammen en milliard kroner for fortsat at kunne levere mobiltelefoni. Også regeringens ønske om at indføre udvidet logning af tale- og internettrafikken i Danmark ventes at koste mange millioner, ligesom afskaffelsen af roamingpriserne koster teleselskaberne penge. Dertil kommer Forsvarsministeriets nylige lovændring, hvorefter teleselskaberne kan blive pålagt ekstraudgifter, hvis man ikke skønner, at sikkerheden er, som ministeriet ønsker den.

»Man skal huske, at mange af investeringerne, som teleselskaberne foretager i Danmark, sker for at forsvare de historiske investeringer, altså kunne fortsætte som hidtil. Investeringsniveauet afspejler altså, hvad man er nødt til at gøre. Men det er en katastrofe, at virksomhedernes overskud er i frit fald og er halveret på et år. Det gavner ikke investeringsvilligheden. Det er en industri i krise, og i de to kvartaler af 2016, hvor vi har set regnskaber fra teleselskaberne, er der intet, der tyder på, at det har ændret sig,« mener teleanalytiker John Strand, direktør i Strand Consult, som rådgiver teleselskaber verden over.