Telebranchen: Nye bygninger kvæler mobilsignalet i isolering

Nye huse er så tætte, at mobilsignalet ikke kan trænge igennem. Derfor må det kræves, at byggerier altid tænker faste internetforbindelser ind, mener telebranchen.

For at spare energi bliver danske boliger bedre og bedre isoleret, men det giver samtidig problemer, fordi mobilsignalerne ikke kan trænge igennem de tykke lag. Derfor bør det være et krav, at alle nybyggerier og større renoveringer sikrer, at der er gjort klar til kablede forbindelser i stedet, mener den danske telebranche. Arkivfoto: Jørn Deleuran, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Jørn Deleuran

Det nytter ikke noget, at danskerne isolerer deres boliger så godt, at de ikke kan få en ordentlig, indendørs mobildækning. Så må det i det mindste være et minimumskrav, at der er gjort klar til kablede internetforbindelser i stedet i nye bygninger.

Det mener den danske tele- og internetbranche, som derfor mener, at det skal fremgå af bygningsreglementet, som netop nu er ved at blive set efter.

»Det er et lidt frustrerende problem. Selvfølgelig skal vi energioptimere bygningerne, så de er energieffektive, men jo bedre der isoleres, jo sværere er det at få mobilsignalet til at fungere indendøre. Derfor må man nu se at få forberedt bygninger til digital infrastruktur, så man i stedet kan få højhastighedsforbindelser. Og det vil være helt naturligt, at det står i bygningsreglementet,« siger Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, som er teleselskabernes branchesamarbejde.

Vil være helt naturligt

I dag er det et krav i infrastrukturdirektivet, at byggerier skal være forberedt til højhastighedsbredbånd, altså hurtige internetforbindelser gennem kabler, uanset om det så er fastnettet, kabel-TV-nettet eller fibernettet.

»Men kravet er ikke implementeret i bygningsreglementet, og det vil da være det naturlige sted at implementere sådanne krav. Hvis vi fremadrettet skal sikre, at vi har en god, digital infrastruktur, også når vi er indendørs, skal vi begynde at indtænke infrastrukturen tidligt i nybyggerier og ved større renoveringer. Og her ville det være naturligt i bygningsreglementet at stille krav om, at der er trukket kabler eller lavet kabelkanaler,« siger Jakob Willer og påpeger, at Erhvervsstyrelsen - Danmarks øverste telemyndighed - også har påtalt problemet med den effektive isolering.

Det er Energistyrelsen, der lige har haft bygningsreglementet i høring frem til 20. marts. Meningen er, at det nye bygningsreglement skal gælde fra årets slutning.

LÆS MERE