Telebranchen: Ny regering skal lægge en plan - og tage penge med

Teleområdet er i den nye regering blevet spredt på flere ministre. Derfor opfordrer telebranchen til at få lavet et nyt og bredt teleforlig, hvor også landets næststørste parti kommer med - og i øvrigt tage penge med, så alle kan få »hul igennem«.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nye Venstre-regering har splittet ansvaret for mobil- og internetdækningen i Danmark op mellem flere ministerier. Arkivfoto: Simon Læssøe, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den danske telebranche beder til, at den nye Venstre-regerings beslutning om at sprede tele- og IT-området ud på flere ministre ikke betyder dårlig koordinering eller manglende fokus, for det bliver nødvendigt med statspenge, hvis alle danskere skal have ordentlige mobil- og internetforbindelser. Frem for alt bør den nye regering se at få et nyt teleforlig på plads, hvor også Folketingets nu næststørste parti, Dansk Folkeparti, kommer med.

»Nu bliver telepolitikken igen spredt mellem flere ministerier og flere ministre i en tid, hvor vi drøfter, hvordan vi kommer ud til alle. Spørgsmålet er, hvilke ministre der skal gribe hvilke bolde, og hvilken minister i den nye regering der har ansvaret for den digitale vækstdagsorden. Jeg synes, at Lars Løkke Rasmussen skulle gribe bolden,« siger Jakob Willer, direktør i Teleindustrien, som er telebranchens brancheorganisation.

Tre gode råd til den nye regering

Den nu tidligere regering havde anbragt alt i Erhvervs- og Vækstministeriet, men nu fjernes alle spørgsmål om regulering og lægges over til den nye energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt, mens den nye erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen fortsat - gennem Erhvervsstyrelsen - vil tage sig af konkurrencen på markedet. Som hidtil får finansministeren, nu Claus Hjort Frederiksen i stedet for Bjarne Corydon, de afgørende ord, når der tales penge.

»Vi har tre gode råd til den nye regering: Få moderniseret teleforliget og genskab den brede opbakning i Folketinget om retningen i dansk telepolitik, også ved at få det næststørste parti med. Dernæst skal der findes løsninger dér, hvor markedet ikke selv når ud med tilstrækkelig mobil- og bredbåndsdækning - altså offentlig støtte. Og endelig skal der fuldt fokus på at stimulere efterspørgslen på digital infrastruktur og på at høste gevinsterne, også de økonomiske, ved en digitalisering, hvor man ved at opstille meget ambitiøse målsætninger sørger for f.eks. at bruge telemedicin i hele landet,« siger Jakob Willer.

For telebranchen, der i 2013 investerede 5,9 milliarder kroner i Danmark, er det afgørende vigtigt, at det står klart, hvad Danmarks telepolitik er. Investeringer i infrastruktur er nemlig langsigtede, typisk ti-tyve år, og forretningen sker tilsvarende over en længere årrække.

Bred opbakning skal sikre forudsigelighed

»Alt skal fortsat bygge på en markedsbaseret og teknologineutral udvikling, hvor ingen teknologi favoriseres frem for en anden - begge dele, som et enigt folketing aftalte i februar i år. Men vi har brug for et moderniseret teleforlig, som sikrer denne brede opbakning i hele Folketinget og giver den forudsigelighed, som telebranchen efterspørger, så der er incitamenter til at investere. Det burde være den gennemgående, røde tråd,« siger Jakob Willer til Berlingske.

Det nuværende teleforlig stammer helt tilbage fra 1999, og en række partier, som siden er kommet i Folketinget, er ikke med, heriblandt mest iøjnefaldende Dansk Folkeparti, som har presset på for at få en plads ved bordet.

Jakob Willer siger samtidig, at den nye regering må erkende, at der skal offentlige penge på bordet, hvis alle danskere skal have ordentlige mobil- og internetforbindelser.

»Vi når ikke de to tidligere regeringers mål om, at alle skal kunne købe en 100 megabitforbindelse ind i huset og 30 megabitforbindelse ud ad huset i 2020 uden samarbejde mellem det offentlige og private. Penge fra staten eller kommunerne til at støtte udrulning af infrastruktur ud til de forbrugere, der i dag er underforsynet, er nødvendigt. Men pengene må ikke fortrænge private investeringer og dermed ikke favorisere hverken teknologi - fiber, mobil eller andet - eller udbydere,« understreger telebranchens direktør.

Kommuner skal holde op med at modarbejde

Som flere politikere har foreslået, opfordrer han til, at de penge, som staten i dag får ind ved at sælge bl.a. mobillicenser til teleselskaberne, øremærkes til at løse disse udfordringer, ligesom staten ved disse auktioner bør stille krav om at få en bestemt dækning i et område.

»Jeg har ikke modellen for, hvad der skal gøres, men dialogen er vigtig at tage, for vi skal ud til alle - det er vi alle enige om. Vi skal blot finde modellen og gøre det rentabelt for teleselskaberne at foretage investeringerne. Og her spiller kommunerne en ret central rolle og skal - nogle steder - holde op med at modarbejde udviklingen af den digitale infrastruktur men i stedet sørge for, at der er ordentlige bredbåndsforbindelser til skoler og institutioner. Det er med til at stimulere, at vi kommer derud, og det styrker kommunerne, både i undervisningen og i forhold til, hvor mobile kommunens medarbejdere er,« siger Jakob Willer.

Endelig efterlyser han, at den nye regering rykker på selve brugen af de mange nye teknologiske muligheder. På området for telemedicin - f.eks. konsultation med lægen eller hospitalet over en Skype-forbindelse i stedet for fysisk fremmøde i konsultationen eller på hospitalet - viser tidligere beregninger, at der er 800 millioner kroner at hente, hvis telemedicin bliver udbredt og brugt i hele landet.

»Det passer jo fint med det fokus, som den nye regering lægger på at styrke sundhedsområdet. Her kan man både styrke det og samtidig give en bedre service, mens man sparer penge,« siger branchedirektøren, der er klar ved telefonen, når de nye ministre er klar til at tage en snak om tingene.